EVROPA U NEVERICI: Evo kako je Tramp uništio samit G7 i time ostvario PUTINOV SAN (INFO)

predsednici

foto-ap

Još pre početka samita G7 u Kvebeku, svet je mogao da očekuje da će američki predsednik praviti probleme, ali on je prevazišao sam sebe. 

Analitičari kažu da Tramp uništava zapadne vrednosti i zajednice i pitaju se šta je sledeće.

Nakon odluke da uvede tarife na uvoz čelika i aluminijuma svojim saveznicima, povećale su se tenzije između Amerike sa jedne strane i EU i Kanade sa druge.

Međutim članice G7, osim Amerike, nadale su se da će upravo na ovom samitu moći da ostvare neki korak ka dogovoru.

To se nije desilo.

Donald Tramp je izabrao da ni ne prisustvuje celokupnom samitu G7. I ono vreme koje je proveo tamo, iskoristio je da se svađa. Sve što je pričao uoči samita, to je nastavio i na samitu, a zatim i nakon njega.

Ceo svet je obišla fotografija koju je objavila nemačka vlada na kojoj se vidi Tramp kako sedi sa podignutim obrvama i prekrštenim rukama dok ostali lideri oko njega stoje i govore mu. Cela situacija nalikovala je na obraćanje odraslih nevaljalom detetu.

g-7

FOTO: JESCO DENZE HANDOUT / EPA;

Kako piše “Njujork tajms”, centralno neslaganje je bilo upravo oko tarifa, koje je Tramp uveo i to iz pogrešnih razloga. On tvrdi da samo odgovara na poteze drugih zemalja.

Međutim, prosečna visina tarifa na uvoz u SAD, Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj je, prema podacima Svetske banke oko 1,6 odsto. U Japanu i Kanadi je i niža.

Svaka zemlja ima neke tarife na uvoz određenih proizvoda koje su diskutabilne, ali SAD nije ovde žrtva, navodi “Njujork tajms”. I nakon samita Tramp je nastavio da vređa države i lidere koji bi trebalo da budu najbliži američki saveznici.

Kolumnista “Njujorka tajmsa” Dejvid Leonhart se pita šta je objašnjenje za takvo Trampovo ponašanje.

– Ne znam odgovor. Ali došlo je vreme da ozbiljno shvatimo da bi jedino objašnjenje za Trampovo ponašanje moglo da bude: On želi da uništi zapadni savez.

Možda je to ideološko, i on preferira autoritarizam Putina umesto demokratije. Ili možda on nema veliku strategiju i Putin zaista ima neke kompromitujuće informacije o njemu.

Ili možda Tramp jednostavno voli da bude protiv onoga što je svaki moderni američki predsednik tražio. Bez obzira na razlog, njegovo ponašanje zahteva odgovor koji je ozbiljan koliko i pretnja – kaže Leonhart.

Tramp je uoči samita imao još jedan potez kojim je iznervirao ostale članice G7. Naime, on je rekao da bi Rusija morala da prisustvuje samitu i da bi grupa ponovo trebalo da postane G8.

– Potrebna nam je Rusija za pregovaračkim stolom. Znate, svidelo se to vama ili ne, i to možda ne bi bilo politički korektno, ali mi treba da vodimo svet – rekao je Tramp.

ZUKORLIĆ PROZVAO MARIĆA: Ja ne znam kako ćeš umreti čoveče! Neki gresi koji se naprave će ti zaprečiti grlo!

Kako navodi Politiko u svojoj analizi, SAD i Rusija bi trebalo da se nađu za pregovaračkim stolom i da postignu dogovore o obustavljanju trke u naoružanju i drugim opasnim problemima, ali ne u okviru G7.

– Ovo okupljanje bi trebalo da služi učvršćivanju zajedničkih vrednosti i interesa. Da je Putin na njemu, on ne bi sarađivao. Verovatno bi grupu učinio neefikasnom – navodi Strob Talbot sa Instituta Brukings.

U tekstu za “Politiko” on navodi da je Rusija “pseudodemokratija” i defakto “autokratija” sa Putinom na vrhu vertikale vlasti i da zato, bar za sada, nije dobro da se Rusija pridruži G7.

Međutim, on dalje u tekstu navodi kako sve što Tramp čini ide na ruku Putinu.

– Tramp je rekao novinarim prošle nedelje, sa očiglednim ponosom da je on “najgora noćna mora Rusije”. To je netačno. On je najgora noćna mora demokratskog sveta.

On je osakatio NATO, Severnoatlanstsku zajednicu, Evropsku uniju i sada G7. U Putinovim očima to je ostvarenje sna – rekao je Talbot.

(Dnevne.rs /Izvor:  I.Z.K. , Blic)