EVROPA NE PRIHVATA PROMENE: Grčka neće vratiti dug, EU se raspada?

predsednik
„Niko ne veruje da je grčki dug održiv“, izjavio je za britanski BBC portparol Sirize Euklid Cakalotos.

„Još nisam sreo ekonomistu koji bi zaista verovao da će Grčka u potpunosti otplatiti svoje dugove. To je nemoguće“, rekao je Cakalos i dodao da bi lideri Evropske unije trebalo da pokažu da su spremni da sarađuju sa Sirizom, strankom koja se oštro protivi daljoj primeni oštrih mera štednje u Grčkoj.

„Evropa će postati veoma čudna i opasna, sa veoma jakim centrifugalnim političkim silama, ako pokaže da nije spremna da razgovara sa novom vladom, izabranom na demokratski održanim izborima“, istakao je portparol Sirize.

[adsenseyu5]

„To će biti konačni signal da se radi o Evropi koja ne može da prihvati demokratske niti društvene promene“, rekao je Cakalos, dodavši ipak da bi bila njegova „najgora noćna mora ukoliko bi se evrozona raspala zbog bankrota Grčke“.

„Ako Grčka bankrotira i izađe iz evrozone, evrozona će se tada raspasti. Mi od početka pričamo da je evrozona u opasnosti i da je evro u opasnosti, ali ne od opasnosti od Sirize, već upravo od politike štednje“, upozorio je Cakalos.

PARLAMENTARNI IZBORI U GRČKOJ: Slavlje na ulicama Atine, Siriza slavi pobedu! (INFO)

Siriza želi da pokrene ponovne pregovore oko uslova pod kojim je Grčka od međunarodnih kreditora dobila zajmove u iznosu od 240 milijardi evra, ali lideri EU upozoravaju novu grčku vladu da će morati da ispuni preuzete obaveze prema kreditorima.

Novi grčki premijer Aleksis Cipras predstaviće danas novu koalicionu vladu iz redova Sirize i partije Nezavisnih Grka, posle ubedljive pobede levice na izborima u nedelju.

Očekuje se da će nova grčka vlada tokom dana položila zakletvu, čime će „šokirana“ Evropa dobiti bolji uvid u novu grčku administraciju, javlja AFP.

Analitičari su opisali najavljenu zajedničku vladu levice i desnice kao „neprirodnu koaliciju“ i verovatno kratkotrajnu, pošto je partija Nezavisnih Grka „nepredvidljiva“, a i dve partije se oštro razlikuju u pogledu imigracione politike.

[adsenseyu4]

Međutim, obe partije se oštro protive programu EU i MMF-a za spasavanje Grčke koji je primorala Grke na dalekosežne mere štednje i produbila bolnu šestogodišnju recesiju, navodiAFP.

Zvaničnici od Brisela do Berlina poručili su da su spremni da razgovaraju sa novom vladu na čelu sa Ciprasovom, insistirajući, međutim, da Atina mora da poštuje sporazume koje je postigla sa međunarodnim kreditorima.

Cipras će se kao premijer prvi put sastati sa drugim evropskim liderima na samitu 12. februara, na kom će jedna od tema svakako biti sudbina Grčke u evrozoni i održivost njenog javnog duga.

(Tanjug)