EVO KAKO JE POČELO: PUTINOV GENERAL UPAO JE U AMBASADU SAD: Imate sat da očistite vazduh, mi krećemo!

avion

Ceo svet je u panici, i to s razlogom. Šta ako se dogodi neočekivani susret u vazduhu američkih i ruskih aviona? Šta ako Rusi bombarduju Asadove protivnike koje podržavaju Amerikanci? Pitanja je puno, a odgovora se svetski lideri užasavaju

Ruski generali definitvno nisu učestali gosti u ambasadi SAD u Bagdadu. Novoizgrađeni kompleks pokraj reke Tigar zapravo je poslednjih godina bio sedište iračke vlasti, to je bilo mesto gde su se donosile ključne odluke vezane za sukobe u Siriji. I verovatno poslednje mesto na svetu gde bi ruski generali kročili nogom.

Međutim, u sredu je na vrata ambasade pokucao iznenadni gost. Ruski general je seo kraj američkih diplomata i pristojno ih zamolio.

[adsenseyu5]

– Molio bih vas da ‘očistite’ vazdušni prostor iznad Sirije kako nam ne biste smetali kod bombardovanja pobunjenika. Krećemo za sat vremena!

Šokirane diplomate nisu stigle ni poruku da prenesu u Vašington, a ruski avioni SU-24 već su počeli da bombarduju grad Homs i mesta severno od njega. Tek posle oglasili su se iz Vašingtona.

– Istina je, Rusi su nas pitali da očistimo vazdušni prostor, ali mi ne možemo udovoljiti njihovom zahtevu. SAD nastavlja sa svojim akcijima u Siriji po planu – rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

[adsenseyu1]

Njegove reči dobile su i potvrdu u poslepodnevnim satima kada su američki avioni raketirali položaje džihadista u Alepu. U isto vreme Rusi su nešto južnije uništavali Homs.

Ceo svet je u panici, i to s razlogom. Šta ako se dogodi neočekivani susret u vazduhu američkih i ruskih aviona? Šta ako Rusi bombarduju Asadove protivnike koje podržavaju Amerikanci? Pitanja je puno, a odgovora se svetski lideri užasavaju. Već prvi dan optužbe pljušte sa svih strana:
– Verovatnost da Rusi gađaju položaje koji nisu pod kontrolom Islamske države je velika – rekao je američki ministar obrane Ešton Karter.
– Način na koji su nas Rusi obavestili o svojim planovima je jako loš. Mogli su barem da koriste službene kanale kako bi nas upozorili o početku vojne akcije. Oni podržavaju samo Asada što u prevodu znači da se bore protiv svih koji su njegovi protivnici. To nikako nije naš stav, jer neki od Asadovih protivnika su pripadnici umerene i napredne političke opozicije. Zato je ruska akcija osuđena na propast već na samom početku – poruka je iz Pentagona.

S druge strane, Moskva se užasava izjava s ‘druge strane bare’, a pogotovo ih ljute napisi kako bombarduju ‘umerenu Asadovu opoziciju’.

– Molim vas, nemojte da slušate Pentagon! Ako vam trebaju prave informacije, pitajte rusko ministartsvo – poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov novinarima okupljenima u zgradi UN u Njujorku.

– Rusija pomaže Asadu da reši Islamsku državu. Kao što vam je poznato, na velikom teritoriju Iraka i Sirije fanatici su izgradili kvazidržavu, koja ima stabilne prihode, vrlo dobro opremljenu vojsku koja ima sredstava za proizvodnju oružja za masovno uništenje – rekao je Lavrov.
Aktivisti u Siriji su izračunali da su Rusi prvoga dana bombardovali sedam gradova i pritom ubili 36 ljudi. Moskva te tvrdnje negira.

(Kurir)