EU IZNENAĐENA: Rusija i Grčka potpisale sporazum! (INFO)

sporazum

Foto: Tanjug/AP

Rusija i Grčka su juče usvojile zajedničku političku deklaraciju na završetku razgovora predsednika Vladimira Putina i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa. Devet sporazuma državnih i drugih nosilaca potpisano je u petak uveče, 27.maja, u Atini pred kraj prvog dana radne posete predsednika Rusije Vladimira Putina Grčkoj.

Predstavnici dveju delegacija su u prisustvu Putina i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa potpisali „Političku deklaraciju o grčko-ruskom dijalogu o međunarodnim i regionalnim temama od obostranog značaja“ i „Deklaraciju o partnerskim odnosima u modernizaciji“ privredne saradnje, naveli su grčki mediji.

Zvaničnici ministarstava Grčke i Rusije su potpisali sporazume o saradnji u nauci i tehnologiji, u turizmu i u meteorologiji.

Dve strane su takođe potpisale sporazum o osnovnim uslovima za isporuku sirove nafte i natnih proizvoda, preneo je Tass.

Sporazume o saradnji su potpisale organizacije „Enterprise Greece“ i „Invest in Rušia“, grčka naftna kompanija ELPE i Rosnjeft, Univerzitet u Pireju i Uralski univerzitet, kao i grčki Centar za obnovljive izvore energije i Ruski institut za energetiku.

Sporazum o tome potpisali su predsednici Rosnjefta Igor Sečin i kompanije Helenik Petroleum Gregoris Stergiulis.

[adsenseyu1]

Ruska i grčka vlada, takođe su usvojile zajedničku deklaraciju o partnerstvu sa ciljem modernizacije, mapu puta rusko-grčkih odnosa u sferi poljoprivrede i turizma, navodi Tass.

Grčki premijer Aleksis Cipras ugostio je danas u vili Maksimos ruskog predsednika Vladimira Putina i kazao da jačanje odnosa sa Moskvom predstavlja strateški izbor Atine.

Premijer Cipras je istakao da je saradnja s Rusijom „strateška odluka Grčke“ i „deo njene savremene spoljne politike“.

Grčka je „stabilno u Evropi, ali se ne ustručava od grananja u svim drugim pravcima“, rekao je Cipras.

Premijer je rekao povodom sklapanja sporazuma da je „energetika centralni sektor privrednog razvoja šireg regiona i Grčke čiji je strateški cilj da postane energetsko čvorište“ i dodao da su „gasovodi mostovi saradnje“.

Cipras je grčko-ruske razgovore o međunarodnim i regionalnim pitanjima ocenio kao „veoma konstruktivne“ i istakao da „unapređenje dijaloga može doprineti napretku odnosa EU-Rusija i NATO-Rusija, kao i jačanju evropske politike bezbednosti u okviru OEBS-a“.

ANA prenosi da je Cipras naveo da taj izbor „diktiraju i istorijski bliske kulturne i političke veze, kao i mogućnosti koje se otvaraju pred dve države i mogućnosti jačanja stabilnosti u regionu“.

[adsenseyu1]

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za štampu, predsednik Putin je razgovore u Atini ocenio kao „veoma suštinske“, a povodom potpisivanja niza sporazuma izjavio da se bilateralni odnosi razvijaju „ubrzanim ritmom“ i istakao energetiku.

Uz ruske investicije u Grčkoj koje do sada iznose 700 miliona dolara, Putin je načelno najavio i nove posebno u transport.

Ruski predsednik je pomenuo interesovanje za privatizaciju Grčke železnice, državnog investicionog fonda ROSCO i Luke Solun.

Putin je danas stigao u dvodnevnu posetu Grčkoj, a pre susreta sa premijerom Ciprasom sastao se sa predsednikom Prokopisom Pavlopulosom.

Ruski predsednik će sutra posetiti Svetu Goru, gde će sa ruskim patrijarhom Kirilom obeležiti 1.000 godina prisustva ruskih monaha na Atosu.

(Dnevne.rs /Izvor: InterMagazin)