ERDOGAN REŠIO DA ZARATI SA RUSIJOM: Turska vojska ulazi u Siriju?! (POGLEDI)

turci

Foto: cdm

“Pošto je jesenas učvrstio vlast, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan će u narednom periodu voditi agresivniju spoljnu politiku. On namerava da izvrši obimnu vojnu intervenciju u Siriji, što će da dovede do još većeg pogoršanja odnosa sa Rusijom”, tvrde u “uvek dobro obaveštenom Stratforu”, koga mnogi nazivaju i “CIA u senci”.

“Ovo je godina u kojoj će Turska, nervozna ali politički koherentnija nego prošle godine, najverovatnije vojno intervenisati u severnoj Siriji, istovremeno pokušavajući da ojača svoj uticaj i u severnom Iraku”, navodi se u predviđanju za 2016. ove obaveštajne agencije.

Vašington će verovatno “olakšati” predviđene “masovne vazdušne napade” koje će Ankara sprovoditi u delovima Sirije koji se graniče sa Turskom. Pretpostavlja se da vlasti u Ankari ne planiraju da odmah spuste “tursku čizmu” u Siriju, ali ni takav scenario ne treba unapred otpisivati.

[adsenseyu5]

Prema saznanjima Stratfora, Erdogan već planira vojnu operaciju zapadno od reke Eufrat u severnoj Siriji. Međutim, još je rano za spekulacije kada će se sa njom započeti.

Iako turske vlasti zvanično pričaju da im je cilj da proteraju džihadiste iz graničnih regiona, mnogi veruju da Ankara želi da ih iskoristi za obaranje sa vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Predviđa se i dalje zaoštravanje u odnosima Turske i Rusije, koji su naročito pogoršani kada su Turci u novembru srušili ruski avion. Američki analitičari tvrde da Rusija ne želi direktne sukobe sa Turskom zbog njene strateške važnosti u oblastima oko Crnog i Sredozemnog mora, ali da se dalja konfrontacija ne može izbeći.

Stručnjaci podsećaju i da su u decembru iračke vlasti tvrdile da je Turska povredila njihov suverenitet kada je poslala vojnike u severni Irak da navodno obučavaju borce protiv džihadista i upozorila ih da se u budućnosti uzdržavaju od takvih akcija.

Međutim, Erdogan deluje odlučan da ostvari svoje planove koji će dovesti do još žešćih sukoba u ovom regionu, zaključuju se u analizi Stratfora.

[adsenseyu1]

(Sputnik)