ERDOGAN DOČEKAO PUTINA KAO CARA: Sastanak lidera Turske i Rusije “PRST U OKO” Vašingtonu (VIDEO)

Erdogan

Foto: AP/Tanjug

Ruski predsednik Vladimir Putin stiže u Ankaru, gde će se sastati s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Jedna od glavnih tema razgovora biće prodaja ruskih sistema protivraketne odbrane S-400 Turskoj, zbog čega Vašington Ankari preti sankcijama, navodi Tas.

Prema ranijim medijskim navodima, SAD su zapretile sankcijama Turskoj ili odbijanjem prodaje lovačkih aviona F-35 ukoliko Ankara kupi ruske sisteme S-400, ali je turska vlada jasno stavila do znanja da od te transakcije neće odustati, podseća ruska agencija.

Rusija ulaže velike napore kako bi Tursku snabdela sistema S-400 do 2020. godine, napominje Tas, ali dodaje da je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao, uoči Putinove posete Ankari, da „ne zna u kom stepenu će ruska strana nastojati da zadovolji zahtev Turske“.

Inače, Putin boravi u Ankari u okviru svoje prve posete nekoj zemlji otkako je ponovo izabran za predsednika na izborima 18. marta.

On će tamo učestvovati na Rusko-turskom samitu, ali i u trilateralnim razgovorima sa Erdoganom i predsednikom Irana Hasanom Rohanijem.

ZET BORISA TADIĆA IZVRŠIO SAMOUBISTVO: Pucao sebi u slepoočnicu iz pištolja (INFO)

Ušakov je rekao da Putin sa sobom vodi impresivnu delegaciju zvaničnika ruske vlade i direktora velikih korporacija.

„Niz kontakata bez presedana između predsednika Rusije i Turske prethodio je samitu. Samo u 2017. godini, Putin i Erdogan održali su osam sastanaka i više od 20 telefonskih razgovora“, naveo je Putinov pomoćnik.

POKOSIO AUTOMOBILOM DEDA SVETU, SESTRE MARIJU I MILICU: Sada su svi mrtvi, a kolika kazna njega čeka?

Tema broj jedan razgovora u Ankari jeste početak radova na izgradnji nuklearne centrale u turskom mestu Akuju, koju finansira ruska strana, a dva predsednika će, kako se očekuje, putem video-linka uputiti pozdravne reči učesnicima tog projekta, vrednog 20 milijardi dolara, koji će se okupiti na gradilištu.

Nakon video-konferencije, Putin i Erdogan imaće razgovore tet-a-tet, pre svega o ključnim pitanjima na bilateralnoj agendi, kao i o regionalnim i pograničnim međunarodnim problemima kao što je situacija u Siriji.

„Ruske i turske vojne i obaveštajne službe blisko sarađuju u tom domenu“, rekao je Ušakov, dodavši da će dva lidera nastaviti potragu za zajedničkim političkim rešenjima u Siriji.

Posle razgovora, dva predsednika će predsedavati sastanku saveta za predsedničku saradnju, s fokusom na energetski sektor.

AP je juče ocenio da se veze između Rusije i Turske produbljuju više nego ikada, u trenutku kada Moskva srlja u diplomatski procep velikih razmera zbog skandala sa otrovanim kontrašpijunom, a Ankara sa zapadnim saveznicima pogoršava odnose zbog pitanja vezanih za ljudska prava i ofanzive na Kurde u Siriji.

„Turska i Rusija su ostavile po strani tradicionalno rivalstvo i razilaženja po regionalnim pitanjima kako bi iskovale snažne ekonomske veze“, navodi se u analizi, uz posećanje da su dve strane u decembru postigle sporazum o turskoj kupovini ruskog sistema raketne odbrane dugog dometa S-400 „koji je iznenadio neke turske saveznike u NATO“.

IZAZOV ZA KOSOVSKE ZVANIČNIKE: Putinovi Noćni vukovi stižu na Kosovo!

Pored nuklearne centrale, ukazuje američka agencija, dve zemlje grade i gasovod „Turski tok“ kojim će se ruski gas dopremati do Turske.

(Dnevne.rs/Vestinet.rs/Izvor: Mediji)