EKSPLOZIJA U PRAVOSLAVNOJ CRKVI, NAJMANJE 20 MRTVIH: Teroristi namerno izabrali dan kada se praznuju Cveti (FOTO)

eksplozija

Foto: printscreen/Tviter

Najmanje 21 osoba je nastradala tokom eksplozije u crkvi u severnom Egiptu, navodi Russia Today.

Eksplozija se desila u crkvi koptskih hrišćana Sveti Đorđe, u gradu Tantu, u blizini Kaira. Russia Today navodi da ima 38 povređenih osoba, dok tamošnji mediji tvrde da je taj broj veći.

Egipatska televizijska stanica “Al arabija” podseća da Koptski hrišćani, inače pravoslavci, čine oko deset odsto od 85 miliona stanovnika Egipta.

Kopti su vekovima uglavnom mirno živeli uz većinsko muslimansko stanovništvo.

 

[adsenseyu4]

Egipatska državna televizija potvrdila je da se eksplozija dogodila i da se još ne zna uzrok eksplozije u gradu Tanta, u delti Nila.

Rojters prenosi da za ovu nesreću niko nije preuzeo odgovornost.

Do eksplozije je došlo u vreme kada egipatski hrišćani, uglavnom Kopti, slave paznik Cveti.

eksplozija

foto: Printscreen/tviter

Kopti su narod hrišćanske vere koji naseljavaju dolinu reke Nil, a potomci su hamitskih Egipćana, koji nisu, ni posle arapskog, ni turskog osvajanja, prihvatili islam, već su ostali hrišćani. Naziv Kopt je istovremeno i etnička i verska oznaka. Imaju svoj koptski jezik, ali se njegova upotreba zadržala još samo u bogosluženju Koptske pravoslavne crkve, koja pripada drevnoistočnim crkvama.

 

[adsenseyu1]

Kopti čine oko 10 odsto stanovništva Egipta, što je oko 8-10 miliona ljudi. Egipatski hrišćani, predstavnici su jedne od najstarijih grana hrišćanstva, sačuvali su hrišćansko predanje duboko u svojoj istoriji i kulturi.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:BBC , Srna , Tanjug , Russia Today)

 

[adsenseyu2]