Džon Keri preti Moskvi i Teheranu: Preduzećemo “teške mere” ako podržavate Asada

Pretnja Rusiji
Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da će biti preduzete “teške mere” ako Rusija i Iran budu nastavili da podržavaju predsednika Bašara al Asada. Iran: O Asadu odlučuje narod Sirije

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da će biti preduzete “teške mere” ako Rusija i Iran budu nastavili da blokiraju proces političke predaje vlasti u Siriji i da podržavaju predsednika Bašara al Asada.

Keri je naglasio da SAD “ne mogu sebi da dozvole” takav razvoj događaja.

Prema njegovim rečima, to ugrožava bezbednost SAD i svih zemalja u Evropi, prenosi Sputnjik.

On je dodao da rat u Siriji nije moguće prekinuti sve dok je Asad na vlasti.

“Ako Rusija i Iran nastupe u zajedničkom bloku i omoguće Asadu da prosto osudi proces na neuspeh, značhemo u kome je problem. U takvom slučaju ćemo imati manje varijanti za delovanje i bićemo prinuđeni da preduzmemo određene teške mere“, rekao je Keri novinarima u Vašingtonu.

[adsenseyu5]

Keri je, takođe, saopštio da će novi sastanak o Siriji biti održan u decembru u Njujorku.

“Pregovori o Siriji biće održani u Njujorku kasnije ovog meseca“, saopštio je Keri u Vašingtonu.

Sredinom novembra u glavnom gradu Austrije je održana druga runda pregovora “bečke grupe” o rešavanju sirijske krize.

U pregovorima su učestvovali predstavnici Rusije, SAD, Ujedinjenih nacija, Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Saudijske Arabije, Turske, Irana i drugih država Bliskog istoka, kao i predstavnici Evropske unije, Lige arapskih država i Organizacije za islamsku saradnju.

Učesnici sastanka su odlučili da pregovori sirijske vlade i opozicije treba da budu održani najkasnije do 1. januara sledeće godine, a tokom narednih 18 meseci u Siriji treba da bude održan referendum o novom ustavu.

VELAJATI:O BUDUĆNOSTI ASADA TREBA DA ODLUČI SIRIJSKI NAROD

Ali Akbar Velajati, savetnik iranskog vrhovnog lidera Ajatolaha Alija Hameneija za spoljnu politiku, izjavio je danas da o budućnosti sirijskog predsednika Bašara al Asada može samo da odluči sirijski narod i da to predstavlja “crvenu liniju” za Teheran.

“Bašar al Asad predstavlja crvenu liniju za Islamsku Republiku Iran jer ga je sirijski narod izabrao”, rekao je Velajati, preneo je Rojters.

“Sirijski narod mora da donese odluku o svojoj sudbini i niko izvan sirijskih granica ne može odlučivati za sirijski narod”, istakao je Velajati.

Sudbina Asada je pitanje oko koga se ne slažu svetske sile, dok Iran i Rusija žele da on ostane i dalje na vlasti, zapadni i arapski državnici smatraju da on mora da ode se vlasti.

[adsenseyu1]

(Tanjug)