DVOSTRUKI ARŠINI CRNOGORSKOG PRAVOSUĐA: Nedužnu Saru drže u pritvoru, a optuženu da je usmrtila Srbina puštaju na slobodu!

sud

Foto: Privatna Arhiva, Printscreen Google Street View

Osnovni sud u Kotoru odbio je da Sari Vidak (20) odobri jemstvo i omogući joj da se sa slobode brani od optužbi da je, navodno, napala sudiju Prekršajnog suda, ali je zato bez problema odobrio kauciju Emini Adrović (23) iz Budve, koja se tereti da je izazvala tešku saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom.

Skandaloznu odluku, kojom su još jednom na videlo izašli dvostruki aršini crnogorskog pravosuđa i činjenica da zakon nije isti za nevinu studentkinju iz Beograda i druge optužene, advokat Sare Vidak nije želeo da komentariše.

– Odluka je na sudu i ja je ne mogu komentarisati. Mogu samo kazati da smatram da se moja branjenica tereti za blaže krivično delo, s manjim posledicama. Sud neka donosi odluke, naše je da branimo, na tužiocu da optužuje, a na sudu da odlučuje – kaže advokat Srđan Lješković za Kurir.

SERGEJ TRIFUNOVIĆ U SVOM STILU: Rešenje po kratkom postupku za sve kojima je danas bolje nego u komunizmu

“Audijem” pokosila verenike

Emina Adrović, ćerka vlasnika hotela na Svetom Stefanu, podsetimo, optužena je da je 18. jula u Bečićima “audijem”, vozeći većom brzinom od dozvoljene, na pešačkom prelazu udarila Miloša Vukomanovića (25) i Snežanu Rudinac (24), verenike iz Srbije. Milošu nije bilo spasa, dok je devojka i dalje u komi. Za Emininu slobodu ponuđena je nekretnina u vrednosti od skoro 219.000 evra i Osnovni sud u Kotoru je prihvatio da je pusti iz pritvora. S druge strane, isti sud odlučio je da Sari Vidak odbije jemstvo od 10.000 evra i na taj način je nevino optuženoj i bolesnoj devojci onemogućeno da napusti strogi zatvor u Spužu, u kome borave najopasniji kriminalci.

– Sara Vidak optužena je u ekspresnom roku i to pre nego što su u istrazi iskaze dali svedoci odbrane. Iako je ona sudu dostavila molbu i dala obećanje da će se uredno odazivati na sve pozive, obaveštavati sud o svakoj promeni adrese, sve do pravosnažne presude, sud je zaključio da je njen predlog neosnovan – podseća izvor.

Obračun s nedužnom devojkom

Sara Vidak optužena je za lažni napad na Jelenu Stanišić, sudiju Suda za prekršaje u Kotoru. Prema sudijinoj izjavi, Sara joj je, navodno, zavrnula ruku i lakše je povredila. Međutim, na fotografijama sudije, koje su nastale dan posle navodnog napada, vidi se da sudija nema nikakve povrede.

Dupli aršini istog suda, na osnovu kojih se okrivljena za smrt mladića pušta na slobodu, a Sara zbog navodnog zavrtanja ruke ostavlja iza rešetaka, još jedan su dokaz da je reč o obračunu pravosuđa Crne Gore sa studentkinjom iz Beograda. Da je reč o obračunu s nedužnom devojkom, svedoče i izjave državnih organa Crne Gore koji su odmah posle incidenta Saru osudili, bez dokaza, čime su prekršili pretpostavku nevinosti i pravo na odbranu.

NEZAPOSLENI VOJVOĐANIN VRAĆAO SE IZ NEMAČKE: Carinik je otvorio gepek i otkrio nešto do sada neviđeno na ovim prostorima (FOTO)

ČEKA JE MONTIRAN PROCES

Saru Vidak u Crnoj Gori čeka montiran proces jer su ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin i Sudski savet i predsednica Vrhovnog suda Crne Gore javno kršili pretpostavku nevinosti i vršili pritisak na sud da je pritvore i osude.

– Svesni su kakvu su grešku napravili ministar pravde i ostale državne institucije. Na pravdi boga su nevinu devojku poslali u zatvor, pa je logično očekivati da Sari predstoji montiran sudski proces, u kome ona mora da bude osuđena! Sara će biti osuđena samo da bi se institucije pokrile i skinule odgovornost – tvrdi naš izvor iz Crne Gore.

ministar

FOTO: PRINTSCREEN/MINISTARSTVO PRAVDE CRNE GORE

Izjava crnogorskog ministra pravde, kojom je direktno prekršio pretpostavku nevinosti osumnjičene Sare Vidak, može se posmatrati i kao očigledan pritisak na sud i tužilaštvo. Svaki govor kojim se krši pretpostavka nevinosti, koja je zagarantovana Ustavom krše se i ljudska prava svakog okrivljenog, u ovom slučaju osumnjičene Beograđanke.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs, Jelena Spasić)