DUBOKE POSLEDICE PO ČITAVU PLANETU: Tramp ŠOKIRAO ODLUKOM i okrenuo leđa celom svetu (INFO)

Donald

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp danas je doneo šokantnu odluku o povlačenju svoje zemlje iz Pariskog klimatskog sporazuma potpisanog 2015. godine, koji je za cilj imao smanjenje uticaja globalnog zagrevanja, javlja “Axios”.

Ovaj portal poziva se na dva izvora koji tvrde da imaju saznanja iz prve ruke o ovom potezu. Trampovu šokantnu odluku prvo će elaborirati Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA), tačnije njen trenutni predsedavajući administrator Skot Pruit, i zatim odlučiti hoće li verifikovati predsednikovu uredbu, prenosi britanski “Telegraf”.

Ukoliko odluče da usvoje Trampovu odluku, proces povlačenja trajaće tri godine.

Tramp je danas na Tviteru ponovio da će za nekoliko dana objaviti svoju odluku o Pariskom klimatskom sporazumu.

Tramp je na prošlonedeljnom sastanku na samitu NATO u Briselu rekao da mu “treba još vremena da razmisli o obnovi klimatskog sporazuma”, zbog čega ga nije podržao, kao što su to uradile ostale članice Alijanse.

Ukoliko ova odluka bude potvrđena, biće to nastavak demontaže nasleđa Baraka Obame, koji je najzaslužniji što su SAD potpisale sporazum od krucijalne važnosti za očuvanje životne sredine i planete.

[adsenseyu4]

Od starta bio protiv

Donald Tramp je još tokom kampanje isticao da je protiv Pariskog sporazuma, a to je ponovio i u aprilu ove godine, rekavši da je u pitanju “jednostrani dogovor koji ne donosi benefite Americi”. Tramp je istakao da bi potpuno poštovanje klimatskog sporazuma smanjilo BDP Sjedinjenih Država za 2,5 triliona dolara u narednoj dekadi.

– Taj sporazum zahteva zatvaranje fabrika širom zemlje. Ljudi će izgubiti posao. To je neprihvatljivo – rekao je tada Tramp.

ISTINA O CRVENOM KONCU: Skinućete ga odmah, čim saznate šta zaista radi

Gutereš: Moramo biti ujedinjeni

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je juče da je “apsolutno neophodno” da Pariski klimatski sporazum bude primenjen.

U svom prvom značajnijem govoru posvećenom klimatskim promenama, Gutereš je kazao da svet mora ispuniti obaveze iz sporazuma “sa pojačanom ambicijom”.

Džon Keri u ime SAD potpisuje Pariski klimatski sporazum 2015.

Foto: Tanjug/AP

Gutereš nije direktno pomenuo Trampovo kolebanje, ali je kazao “da, ako bilo koja vlada sumnja u globalnu volju i potrebu za ovim sporazumom, onda je to razlog više da se svi ostali ujedine još jače i ostanu na tom kursu”.

Šta je Pariski klimatski sporazum?

Pariski sporazum o klimatskim promenama (franc. Accord de Paris) je klimatski sporazum potpisan na 21. zasedanju Konferencije stranaka (COP 21) Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promeni klime (UNFCCC) u Parizu 2015. godine.

Sporazum je postignut 12. decembra 2015. godine, a stupio je na snagu 4. oktobra 2016. godine nakon ratifikacije Evropske unije. Do decembra 2016. godine sporazum su potpisale 194 države članice UNFCCC-a, a njih 118 su ga ratifikovale.

NEPREŽALJENA LJUBAV ZDRAVKA ČOLIĆA IZ MLADOSTI: Susreo se sa njom posle rata prvi put (FOTO)

Glavni cilj sporazuma jeste ograničavanje rasta globalne temperature na manje od 2 stepena Celzijua u odnosu na predindustrijski period, osiguravanje snabdevanja hranom u ugroženim delovima sveta, ali i ojačavanje kapaciteta država da se bore s posledicama klimatskih promena, razvoj novih „zelenih“ tehnologija i pomaganje slabijim, ekonomski manje razvijenim članicama u ostvarenju svojih nacionalnih planova o smanjenju emisija. Takođe se navodi da je cilj do kraja 21. stoljeća u potpunosti anulirati emisiju štetnih gasova.

Jedine dve države koje nisu potpisale sporazum su Sirija i Nikaragva.

(Dnevne.rs/Izvor:V.Filipović,Blic.rs)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]