DRVO, PROZOR, PAMETNI TELEFONI.. Evo gde se najduže zadržava korona!

virus

Ilustracija, Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT, Ilustracija

Naučno je dokazano da se virus korona na različitim površinama zadržava u različitim vremenskim intervalima, a opstanku virusa doprinosi i određena temperatura.

Danima ponavljamo da je preventiva jedan od najvažnijih faktora u suzbijanju i kontroli virusa korona, pre svega higijena ruku.

Tome treba dodati i redovno održavanje higijene prostorija u kojima boravimo, kao i predmeta i/ili uređaja, koje koristimo.

Znate da se korona virus prenosi putem direktnog kontakta sa respiratornim kapljicama inficirane osobe – koje nastaju kašljanjem i kijanjem, i dodirivanjem površina koje su kontimirane virusom. Malo zabrinjava činjenica da virus COVID-19 može da preživi na određenim površinama i po nekoliko sati, iako ga mogu uništiti jednostavna sredstva za dezinfekciju.

Naučno je dokazano da se virus korona na različitim površinama zadržava u različitim vremenskim intervalima, a opstanku virusa doprinosi i određena temperatura.

NOVE MERE STUPILE NA SNAGU: Odlučeno ko sve mora u KARANTIN NA 14 DANA

Svetsko Društvo za zaštitu zdravlja od infekcija u svom onlajn izdanju The Journal of Hospital Infection objavilo je rezultate zvaničnih istraživanja, koji otkrivaju koliko je virus korona u stanju da se zadrži na određenim površinama i pri kojim temperaturama.

Na čeliku korona ostaje od osam sati do pet dana, u zavisnosti od toga da li je temperatura niska (oko četiri stepena Celzijusa), kad ostaje duže ili viša (na 20 stepeni do 48 sati, a na 30 stepeni od osam sati do jednog dana. Primeri: Noževi, medicinska oprema, iPhone…

Virus korona na aluminijumu ostaje od dva do osam sati pri temperaturi od 21 stepena, a na drugim metalima je u stanju da opstane i do pet dana. Primeri: Prozori, naočare, pametni telefoni, kompjuteri, gedžeti…

Na drvetu korona se zadržava do četiri dana na sobnoj temperaturi, a na istoj temperaturi na papiru se zadržava do čak pet dana. Primeri: Prozori, stolovi, vrata, stolice…

Korona na staklu može da preživi i četiri dana na sobnoj temperaturi, na plastici čak do devet dana, dok se u proseku zadržava do pet dana. Na temperaturi od 30 stepeni korona na plastici ostaje od osam sati do 24 sata, a na temperaturi 10 stepeni nižoj do 48 sati. Primeri: Naočare, računari, prozori, automobili, zgrade, televizori, stolovi, telefoni…

PVC, takođe pogoduje koroni, na kojem se pri temperaturi od 21 stepena zadržava do pet dana.

Na silikonu se korona zadržava do pet dana na sobnoj temperaturi, a na hiruškim rukavicama i lateksu uopšte do osam sati. Primer: Maske za telefone, kalupi za pečenje, ukrasni dodaci za kuću, pribor za kuvanje i pečenje…

Na različitim medicinskim materijalima od tkanina za jednokratnu upotrebu – kape, mantili, nazuvice, maske, ogrtači – korona opstaje od jednog sata do čak dva dana u zavisnosti od temperature.

I na kraju, na keramici i na teflonu virus korona opstaje do pet dana!

Virus korona, koji napada ljude, u stanju je u zatvorenom prostoru da opstane do čak devet dana na sobnoj temperaturi. S povećanjem temperatura istrajnost virusa i njegov ostanak na površinama se smanjuje, ali ne toliko da bi se mogao istrebiti već na 30 i bliskim temperaturama. Otkriveno je da oblik virusa, koji napada životinje u istim uslovima može da opstane do čak 28 dana!

OVDE NIKO NIJE STARIJI OD 50 GODINA, A SVI SU KRITIČNO: Svedoci pričaju o nezamislivim strahotama KORONE! (VIDEO)

WHO tj. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje redovno provetravanje prostorija i dezinfekciju površina, koje se najčešće koriste i dodiruju, posebno u prostorima u kojima borave zaražene osobe. Prostorije treba čistiti uobičajenim rastvorima za dezinfekciju, koja su pouzdan borac u suzbijanju širenja virusa. Takođe, higijena uređaja, posebno mobilnih telefona i računara je vrlo važna, a ponovo podsećamo i na nužnost čestog i temeljnog pranja ruku i izbegavanje dodirivanja lica, nosa i usta.

     

(Dnevne.rs/Mondo)