DRAMA U TURSKOJ, ERDOGAN U NEVERICI: Rusi ispalili raketu ogromne snage i uništili im granicu (INFO)

vatra

Foto ilustracija: Pixabay /Dnevne.rs

Eksplozija ogromne snage zagrmela je na graničnom prelazu Sirije sa Turskom Bab al Hava preko kog teroristima Ankara dostavlja oružje i prebacuje džihadiste iz celog sveta. Nekoliko terorističkih grupa, uključujući Džebhat an nusru (mesnu filijalu Al Kaide), Islamsku državu i zapadne štićenike iz takozvane umerene opozicije i Ahrar aš šama, saopštili su da su Rusi na granični prelaz ispalili raketu iskander, koja može da nosi snažne bojeve glave, među kojima i atomske.

Zvaničan domet ove rakete je do 500 kilometara, ali NATO tvrdi da ga Rusi umanjuju kako bi izbegli sporazum o uništenju raketa srednjeg dometa u Evropi. Naime, velika količina iskandera razmeštena je u Kalinjingradu i ako je NATO u pravu Rusi tim raketama mogu da gađaju i Berlin.

Sirijska komanda stoga je požurila da saopšti da je na granični prelaz ispalila stare sovjetske rakete tačka u, ali vojni eksperti smatraju da ona ne bi mogla da izazove toliko veliku eksploziju.
Meta je bio granični prelaz oko 50 kilometara od Alepa i oko 120 od ruske avio-baze Hmejm u Siriji.

[adsenseyu1]

Upozorenje Erdoganu

Ruski analitičari smatraju da je ispaljivanje iskandera upozorenje turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. Uostalom, u ponedeljak je veliku samouverenost govorom u parlamentu pokazao sirijski predsednik Bašar al Asad koji je rekao da će Alepo biti grobnica Erdoganove neoosmanske mašte.

Te rakete stigle su u Hmejm početkom ove godine, nakon što je turski lovac iznad sirije oborio ruski bombarder Su-24. Moskva je tada popunila arsenal u Siriji novim protivvazdušnim sistemima S-400, a takođe i iskanderima koji su fotografisani u Hmejmu.

Pre nekoliko dana ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov objavio je da njihove snage neće dopustiti da teroristi rašire teritorije oko Alepa.

[adsenseyu1]

Naime, uprkos potpisanom primirju s velikim brojem terorističkih grupa, one su nastavile da napadaju i imale izvesnih uspeha zahvaljujući snabdevanju i pojačanjima iz Turske.

Stoga je Rusija poslednjih dana utrostručila broj vazdušnih udara oko Alepa i u provinciji Idlib. Pri tom, izvori s terena navodili su da ruski avioni besno napadaju sve puteve snabdevanja terorista k Turskoj. Istovremeno, u Siriju su prebačeni protivpodmornički avioni radi zaštite ruske flote i obuzdavanja turske mornarice koja se koncentrisala u tom delu Mediterana.

(Dnevne.rs /Izvor: Vesti online)