DRAMA SE NASTAVLJA: Turci dižu novac sa bankomata, Erdogan zove građane na ulice i traži azil u Nemačkoj!

turski predsednik

Foto: AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je od Nemačke azil. On je rekao da je njegovom avionu zabranjeno da sleti u Istanbul i da je krenuo ka Ankari. On je pozvao građane da izađu na ulice i spreče vojni puč koji je u toku. Prema nezvaničnim informacijama, Erdogan je otišao prema Teheranu, odakle će za Katar!

Takođe, Erdogan je dao izjavu sa nepoznate lokacije za SNN Turk i poručio da je puč pokušaj manjine u okviru vojske.

[adsenseyu1]

Rekao je da je ovo čin koji su ohrabrile “paralelne strukture”. Na poklusaj puča biće dat odgovrajući odgovor, izjavio je mobilnim telefonom za SNN Turk i pozvao građane da izađu na ulice.

On je pozvao građane da se ujedine kako bi se odgovorilo na pokusaj puca, prenosi Rojters. Veruje da će ova situacija biti resena u najkraćem roku.

[adsenseyu1]

U međuvremenu, turski premijer Binali Jildirim je na Tviteru saopštio da će snage bezbednosti odgovoriti na pokušaj puča.

Pala lira, Turci dižu novac sa bankomata

Turska lira je sinoć naglo pala zbog vesti o državnom prevratu, izgubivši pet odsto svoje vrednosti prema dolaru u samo nekoliko sati nakon prvih informacija o nestabilnosti.

Istovremeno, zlato je skočilo za 0,23 odsto, povrativši tako gubitke iz trgovanja u ranijem delu dana.U samoj Turskoj, građani su sinoć napravili gužve pred svim bankomatima, pokušavajući da podignu gotovinu, nesigurni u ono što će ih sačekati ujutro.

(Dnevne.rs /Izvor: Tanjug)