DONALD TRAMP KAO DA JE SRBIN: Politika Amerike je luda i idiotska! (INFO)

kandidat

Foto: intermagazin

Idiotizam je istovremeno se boriti sa Islamskom državom i protiv sirijskog predsednika Bašara Asad – upozorio je Donald Tramp.

Vodeći pretendent na Belu kuću među republikancima, odmah je objasnio: „Teroristi su mnogo veći problem nego sirijski lider”.

Potom je dodao i precizirao: „Zaista smatram da je ideja da se treba istovremeno boriti i protiv Islamske države i protiv Asada – i ludilo i idiotizam. Oni se bore između sebe, a mi se borimo protiv i jednih i drugih”.

Tramp u intervjuu listu The New York Times nije krio da je potpuno uveren: „Islamska država je za SAD mnogo veći problem od Asada. Ne tvrdim da je Asad dobar čovek jer on to nije. Ali, naš najveći problem nije Asad već Islamska država”.

Vodeći među predsedničkim kandidatima republikanaca ima i svoju „formulu” za strategiju borbe protiv Islamske države:„Islamsku državu treba lišiti dostupa nafti. Već godinama govorim: uzmite im naftu! Ali, oni još imaju dostupnost nafti!”

[adsenseyu1]

Tramp je u istom intervjuu ocenio da su SAD  jedina zemlja koja se bori za Ukrajinu: „Osim nas i same Ukrajine – za tu zemlju se niko drugi ne bori. To nije ni pošteno ni logično. Druge zemlje (povodom Rusije) govore: moramo je zaustaviti, dužni smo da je zaustavimo. A sve one u stvari od Rusije žele naftu, gas i ostalo. Zato naprosto same sebi zapušavaju usta“.

 

Tramp je i u ovom intervjuu upozorio: NATO je zastarela organizacija za čije izdržavanje SAD previše plaćaju: „Važnim smatram nekoliko pitanja povodom NATO. Pre svega, to je zastarela organizacija. Stvorena je pre mnogo decenija, u vreme kada smo mi bili drukčija zemlja. A i pretnja je bila druga. Bio je to Sovjetski Savez koji je bio mnogo moćniji od savremene Rusije“.

Ovome je pridodao: „Niko ne motri na terorizam, a mi moramo. Mogu se u NATO uvoditi sve nove zemlje, a mogu se i izbacivati iz njega, ali se mora poklanjati pažnja terorizmu koji je danas glavna opasnost. Ranije su se imali vojnici i započinjali su se ratovi – zajući ko ti je neprijatelj. A mi danas pojma nemamo ko je to“.

Tramp je svoju tvrdnju da NATO previše košta SAD precizirao ovako: „S ekonomske tačke gledišta, NATO se prema nama ne drži pošteno jer se radi mnogo više o pomoći drugim zemljama nego samim Sjedinjenim Državama, a mi za to plaćamo apsolutno nesrazmerno mnogo. Sve u svemu, NATO je nekada bio prekrasna organizacija. Danas on mora da se transformiše i da se bavi terorizmom. I ovo sa rashodima se mora promeniti“.

Trampu je bilo postavljeno direktno pitanje: ako postanete predsednik SAD, hoćete li od Rusije štititi nove članive NATO, na primer – Estoniju?

[adsenseyu1]

„Da, to je moj odgovor. Mi štitimo sve, mi štitimo ceo svet. Ali, naš državni dug će uskoro dostići 21 bilion dolara“.

Tramp se vratio još jednoj svojoj „omiljenoj temi“ – Kini: „Kinezi nas apsolutno ne uvažavaju. A mi Kinu činimo, pogrešnim trgovinskim sporazumima, sve bogatijom. Zaključili smo ih i pomogli Kini da se uzdigne, a ona otišla u Južnokinesko more i počela da tamo gradi svoje vojne objekte“.

(Fakti.org)