ĐUKANOVIĆ “UDARIO” NA SVETOG SAVU: Milo prepravlja CRNOGORSKU ISTORIJU, glavna krivica svetitelja što je bio SRBIN

Crna Gora

EPA/Boris Pejovic

Izjava predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da “agresivno svetosavlje” poništava crnogorski verski i nacionalni identitet zatekla je mnoge u Crnoj Gori, uprkos činjenici da je javnost odavno upoznata sa Đukanovićevom namerom da se obračuna sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Kada proglašava svetosavlje za “agresivno”, Đukanović se, po mišljenju analitičara Boška Vukićevića, pre svega priklanja posve neobičnoj tezi dukljanskih ideologa, prema kojoj kult Svetog Save u Crnoj Gori nije autentičan, već je “uvezen” krajem devetnaestog veka u cilju navodnog posrbljavanja države.

U tom smislu, ovaj analitičar dodaje da zaista “nije lako utvrditi dubinu bunara neznanja iz kojeg je jedna ovakva glupost izašla na površinu”.

BIVŠI POLICAJCI PRETE DA ĆE SE ŽIVI SPALITI: Opsadno stanje ispred zgrade suda u Kragujevcu

– Čitava Crna Gora je prožeta Svetim Savom i utemeljena u Svetom Savi. Savino osnivanje Zetske episkopije na Miholjskoj prevlaci 1219. godine je jedan od temelja za Mitropoliju crnogorsko-primorsku, a samim tim i za naknadnu državnost Crne Gore. O prisutnosti Svetog Save na teritoriji današnje Crne Gore svedoči i 14 hramova, koji su sagrađeni od trinaestog do osamnaestog veka, a koji su posvećeni ovom svetitelju ili u kojima se nalaze mnoge freske sa njegovim likom. Podsetiću samo da su svetitelja svetkovali i vladari Zete, Crnojevići, u čijem je kalendaru iz 1495, 14. januar posvećen “Svetom Savi – prvom arhiepiskopu srpskom”.

– U Knjaževini i Kraljevini Crnoj Gori Sveti Sava je takođe poštovan kao školska slava, a utemeljenost njegovog kulta u državi možda najbolje pokazuje mnogobrojnost toponima širom zemlje: Savina, Savinica, Savina voda, Savina greda, Savina stopa, Savin izvor, Savin potok, Savina strana, Savin kuk, Savino počivalo… – dodaje Vukićević.

Shodno tome, sagovornik smatra i da je nepromišljena izjava predsednika Crne Gore o svetosavlju samo deo njegovih, sada već tradicionalnih, nastupa u kojima on pokušava da zadovolji očekivanja i apetite najekstremnijih segmenata svog režima. Ovaj analitičar ipak dodaje da to istovremeno ne bi trebalo da znači da se javni prostor sme inficirati širenjem ovako opasnih dezinformacija i fanatizmom bilo koje vrste.

Naelektrisana atmosfera u emisiji uživo između načelnice pedijatrije i nezadovoljne majke: Ova ČETIRI ključna pitanja će morati da rasvetli inspekcija (FOTO)

– U ovoj za njega kompromitujućoj izjavi, Đukanović je za pojam svetosavlja vezao epitet agresivnosti, iako je opštepoznato da je svetosavlje pre svega vera, mir, ljubav, prosvetiteljstvo… Međutim, ono što je meni ovde interesantno jeste da se takve banalne generalizacije ne ispoljavaju kod Đukanovića i dukljanskih ideologa kada se (osim pravoslavne) tretiraju preostale konfesije u Crnoj Gori, što se moglo primetiti tokom njegovog nedavnog sastanka sa Papom – zaključuje Vukićević.

Naime, nije ostalo neprimećeno da je tokom nedavne posete Vatikanu Đukanović iskoristio priliku da papi Franji pokloni tradicionalnu crnogorsku kapu sa ugraviranim svetovnim inicijalima poglavara Rimokatoličke crkve, što su analitičari tada protumačili kao simboličan gest.

„LEZITE DOLE“: Šokantan snimak kamenovanja autobusa sa srpskim vernicima na KiM (VIDEO)

U tom ključu nemeće se i pitanje šta zaista znači rečenica predsednika Đukanovića da SPC “pokušava da omete Crnu Goru na putu njene emancipacije”, pa se postavlja pitanje emancipacije od čega, i ka čemu.

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas, Sputnjik)