DEMONSTRACIJA SILE: Pogledajte 8 najmodernijih ruskih oružja sa kojima Putin “zvecka” (VIDEO)

vojska
Za manje od mesec dana u Moskvi će biti održana velika vojna parada u čast 70. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Parada će biti najveća u novijoj istoriji, a svakako najveća u postsovjetskoj istoriji Rusije. Portal Sputnjik nudi pregled potpuno nove ruske vojne tehnike koja će biti prikazana na Crvenom trgu za Dan pobede.
Vozila i oklopna sredstva koja će biti prikazana 9. maja na Crvenom trgu sigurno će biti među glavnim atrakcijama. Javnost i u Rusiji i izvan nje zaintrigirala je, još u februaru, najava zamenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina da će na paradi biti prikazana i potpuno nova oprema koja se sada isporučuje Oružanim snagama Rusije.
[adsenseyu4]

Iako vojni zvaničnici ne otkrivaju mnogo o novim tipovima naoružanja, dosta toga se već zna o pojedinim novinama koje će prodefilovati u paradnom stroju. Pored vozila koja su poslednjih deset godina uvrštena u naoružanje ruskih oružanih snaga, biće prikazano i ukupno sedam vozila koja nikad nisu viđena na Crvenom trgu.

1. T-14 ARMATA

Novi borbeni tenk na platformi “armata” će, čini se, biti zvezda mehanizovanog dela parade. Tenk koji se razvija od 2009. u fabrici “Uralvagonzavod”, može se uporediti sa analognim zapadnim modelima, a u nekim parametrima je superioran.

Navodno ima glavnu kupolu na daljinsko upravljanje, opremljen je novim topom sa glatkom cevi kalibra 125 mm, ima potpuno automatizovan sistem za punjenje, odeljenje za posadu odvojeno od kontejnera za municiju i kompozitnu višeslojnu oklopnu zaštitu.

Trebalo bi da prođe zvanično testiranje 2016. godine, a “Uralvagonzavod” se nada da će do 2020. vojsku snabdeti sa više od 2.300 ovakvih novih tenkova.

2. HAUBICA NA SAMOSTALNI POGON 2S35 “KOALICIJA-SV”

Potpuno nova haubica na samostalni pogon 2S35 “Koalicija-SV”, smišljena da bude naslednik tipa 2S19 “Msta-S” (modela s kraja osamdesetih koji će se isto tako naći na paradi) takođe je zasnovana na sledećoj generaciji “armata” platforme.

O ovom vozilu se ne zna mnogo. Stručnjaci su pisali o prvobitnom planu da se napravi verzija tog oružja sa dvostrukim topom, ali ima nagoveštaja da se od toga kasnije odustalo.

[adsenseyu1]

 

Znamo da je haubica kalibra 152 i 155 mm takođe u stanju da gađa kopnene ciljeve na rastojanju do 70 kilometara koristeći municiju sa preciznim navođenjem.

Izvori ukazuju da će to oruđe imati automatsko nišanjenje i izbor punjenja.

3. OKLOPNI TRANSPORTER BTR “BUMERANG”

Novi oklopni transporter “Bumerang” (VPK-7829), koji treba da zameni BTR-82/A, značajno je modernizovana varijanta transportera iz osamdesetih godina, ima poboljšan oklop, novi motor, uređaje za noćno gađanje i savremene sisteme komunikacije.

Prednji motor sadrži keramičku oklopnu tehnologiju, uključujući zaštitu od protivtenkovskih granata i mina. Ima tročlanu posadu i može biti opremljen topom kalibra 30 mm koji probija oklop. Pored uloge transportera, ovo višenamensko vozilo moći će da služi kao nosač protivtenkovskih raketa, protivvazdušni raketni lanser, oklopno ambulantno vozilo, komandno vozilo, vozilo za vatrenu podršku i nosač minobacača.

Kako je za vojni informativni centar Zvezda objasnio vojni ekspert Ilja Kramnik, zaštitni nivo “Bumeranga” biće mnogo veći nego kod njegovih prethodnika, a to je obezbeđeno specijalnim oblikom dna vozila i unutrašnjim slojem.

4. BMP (BVP) “KURGANjEC-25”

Pešadijsko borbeno vozilo “Kurganjec-25” BMP je još jedan oklopni transporter zasnovan na platformi “armata”. Sa njegovim razvojem počelo se od nule – ima novu konstrukciju sa tročlanom posadom i prostorom za maksimalno sedam putnika, kao i bolje uslove u odeljku za ljudstvo, novu aktivnu zaštitu Drozd-2, nove protivmere protiv vođenih antitenkovskih raketnih sistema i niz međusobno zamenljivih komponenti, kao i podsistema koji omogućuju da se zaštita prilagodi pretnji.

Vozilo ima novi automatizovan sistem kontrole gađanja i naoružano je topom kalibra 30 mm, koaksijalnim mitraljezom kalibra 7,62 mm i novim antitenkovskim vođenim raketnim lanserom “Kornet-EM”. Šira proizvodnja “Kurganjeca-25” trebalo bi da počne 2016. Kao i “Bumerang”, i “Kurganjec” će moći da vrši više uloga pored toga što će biti oklopni transporter.

5. BTR-MD “RAKUŠKA”

BTR-MD “Rakuška” je višenamjenski oklopni transporter, konstruiran specijalno za korištenje kao transporter zrakoplovnih snaga. Baziran je na šasiji BDM-4, koja je prvi put uvedena u rusku vojsku 2004.

Riječ je o amfibiji s alumunijumskom oklopnom ljušturom, NBC zaštitom i automatskim gašenjem vatre, uz nove sisteme elektronske kontrole i navigacije. Može prevoziti 13 osoba, a vozilo je naoružano automatskim mitraljezom kalibra 7,62 mm pored sistema za lansiranje dimnih granata tipa “Tuča” kalibra 81 mm.

6. K-300P “BASTION-P”

Mobilni sustav priobalne zaštite “Bastion-P2” sposoban je da za manje od pet minuta rasporedi protivbrodske krstareće rakete “Jahont” dometa 300 km. Ta obrambena platforma u stanju je uništiti skoro sve klase brodova, uključujući i grupe nosača. Vojni ekspert Aleksandar Mozgovoj rekao je za “Zvezdu” da su krstareće rakete “Jahont” supersonične i da idu brzinom od 2,6 maha.

Rakete velike manevarske sposobnosti mogu se kretati složenom putanjom leta do visine od 15.000 stopa, a onda napraviti zaokret nadolje do visine od 10–15 metara iznad nivoa mora. Raketu je teško detektirati na radaru. Kada prva raketa stigne do cilja, ona prenosi informacije drugima.

7. “URAL TAJFUN U”

U 2015. će se također prvi put pojaviti višenamjensko oklopno vozilo otporno na mine “Ural tajfun U”. Oklopno vozilo koje može izdržati udar municije kalibra 14,5 mm i do 8 kg eksploziva konstruirano je 2010., a u proizvodnju je ušlo prošle godine. Ima tročlanu posadu i može prevoziti 16 putnika.

Osim toga, može biti opremljeno da se koristi kao komandno vozilo, za komunikaciju, inženjeriju, radijativno, kemijsko i biološko izviđanje, pored namjene za transport ljudstva i opreme. Vozilo može biti opremljeno teškim mitraljezima kalibra 7,62 mm ili 14,5 mm.

8. RS-24 “JARS”

Interkontinentalne balističke rakete RS-24 “Jars” s višestrukim nezavisno usmjerenim bojevim glavama (MIRV) prvi put su razvijene 2009. godine, a biti će prikazane javnosti prvi put na ovogodišnjoj paradi. Vozit će ih mobilni transporter “Kamaz” na 16 kotača.

U stanju su nositi od četiri do 10 nezavisno usmjerenih bojanih glava. RS-24 “jars” je razvijena kao ruski odgovor na američke planove za raspoređivanje raketnog štita u Europi.

(novosti)