Da li znate šta je bilo sa SRBIMA SA TITANIKA? (VIDEO)

par

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Tog davnog 14. aprila 1912. godine “nepotopivi” Titanik je udario u ledeni breg i ipak potonuo.
[adsenseyu6] —Preko 1.500 ljudi je izgubilo živote u vodama ledenog Atlantskog okeana, a preživeli su godinama nakon toga pričali svoje verzije tog tragičnog događaja. Zahvaljujući njihovim sećanjima danas, pored zvaničnih, imamo i neke potpuno nepoznate detalje o onome šta se događalo u poslednjim trenucima pred potonuće najpoznatijeg prekookeanskog broda svih vremena.

Titanik je građen da dominira prekookeanskim putničkim saobraćajem početkom 20. veka. Bio je vlasništvo kompanije “Vajt Star Lajn” i predstavljao je najveći putnički brod na svetu. Zbog veličine, najnaprednije tehnologije koja je ugrađena u brod, i pompe koja ga je pratila zvali su ga “nepotopivi”.A onda je, u toku svog prvog putovanja, Titanik udario u ledeni breg. Bila je nedelja, 14. april 1912. godine u 23:40h.

Potonuo je dva sata i četrdeset minuta kasnije, u 02:20 časova.U tragediji je smrtno stradalo preko 1.517 ljudi, što je jedna od najvećih mirnodopskih pomorskih katastrofa. Dva sata nakon što je Titanik potonuo, brod Karpatija je došla na mesto nesreće i počela sa spasavanjem preživelih.Na kraju je spaseno 705 putnika i članova posade mada broj nikada nije utvrđen do kraja.

Svi ovi podaci dobro su poznati. Međutim, iz svedočanstava preživelih u godinama koje su usledile saznali smo i neke činjenice koje nisu poznate široj javnosti, piše Allday.com. Ovo su neke od njih:

“Baksuzan” i pre porinuća

Bilo je potrebno 26 meseci da se izgradi Titanik. Tokom tog vremena na gradilištu su poginula dva radnika,a 246 su ranjena.

Sudar koji nije mogao da se izbegne

Jednom kada je posada videla ledeni breg već je bilo prekasno da se bilo šta učini.Prošlo je tačno 36 sekundi između trenutka kada su ugledali santu i trenutka kada je Titanik u nju udario.

Medeni mesec iz pakla

Od 2223 putnika 26 je bilo na medenom mesecu.

Tri para su spasena i još tri žene čijim muževima nije bilo dozvoljeno da uđu u čamce za spasavanje koji su bili “samo za žene i decu”.

brod

Ljubimci sa Titanika

Bilo je putnika koji su na putovanje sa sobom poveli svoje ljubimce. Od toga se zna da su dva psa preživela tako što su se nalazila u krilima svojih gazdi koji su bili u čamcima za spasavanje.

[adsenseyu1]

Srećni putnik

Milton Heršej osnivač kompanije čokolade “The Hershey Chocolate Company” kupio je kartu za putovanje Titanikom, ali je odustao u poslednjem trenutku i tako propustio tragediju.

titanik2-dnevne

Alkohol mu spasao život

Od onih koji su potonuli sa Titanikom i bili ostavljeni da plutaju u ledenoj vodi nalazio se i glavni kuvar na Titaniku. Bio je u vodi preko dva sata, ali je preživeo i to zahvaljujući tome da je pre potonuća popio mnogo alkohola koji ga je grejao.

Sveštenik koji nije želeo da bude spasen

Na Titaniku se nalazio i jedan sveštenik. Ponuđeno mu je mesto u čamcu za spasavanje, ali je on to odbio. Davao je poslednju pričest putnicima sve do samog trenutka potonuća.

[adsenseyu1]

“Paprene” cene karata

Titanik je bio preskup! Karte za putovanje prvom klasom koštale su 4.350 dolara što je danas oko 70.000 dolara!

(A. B. /Dnevno.rs)