DA LI SU NAS GRCI ZABORAVILI? Srpskog turistu na Tasosu iznenadio prizor ispred jednog restorana (FOTO)

restoran

Foto: Privatna-arhiva/printskrin/blic

Sa letovanja na ostrvu Tasos javio se srpski turista iznenađen prizorom koji je zatekao ispred jednog grčkog restorana.

On je šetajući pored brojnih taverni duž dugačke obale ostao zatečen kada je na jednoj od reklamnih tabli, koje su uglavnom ispisane na nekoliko jezika kako bi privukle što više turista, primetio da nema srpskog jezika.

– Na jednoj tabli su kredom ispisani specijaliteti, a na drugoj, veliki broj jezika, na kojima se mogu naručiti jela. Čitam radoznalo. Tu su svi evropski jezici, ali srpskog nema.

Čitam: mađarski, rumunski, bugarski…… Možda su u pitanju zemlje članice EU? Ali ne, tu su napisani ruski i turski – navodi Mišo Mladenović. Ovo ga je iznenadilo jer, kako kaže, ranije nije bila takva situacija.

tabla

Foto: Privatna-arhiva/printskrin/blic

– Ili su nas svi “prešišali”, ili su nas Grci zaboravili? Možda smo im i dosadili? Ne znam, šta da mislim. Šta je ovome uzrok? Nije omaška sigurno, jer se i po radnjama ne čuje ni jedna srpska reč, od strane prodavaca.

Nekada, davno, kada smo mi Srbi rado odlazili na prva letovanja na more u Grčku, u Platamon, Uranopolis i Metamorfozis, prodavačice, Grkinje, su nas nudkale da kupimo robu kod njih, na srpskom. Sada se očigledno nešto promenilo – zaključuje Mladenović.

(Dnevne.rs /Izvor: Blic)