Da li je ovo čovek koga se trebamo NAJVIŠE PLAŠITI u 2017. godini?

Koreja

Foto: Rojters

U 2016. godini lider Severne Koreje uradio je nešto zbog čega će celo čovečanstvo morati da brine i u 2017. godini – testirao je nuklearnu bombu. I to ne samo jednom. Sproveo je čak dva testa, a najgore je to što zapravo niko ne zna da li bi u napadu besa mogao jednu i da upotrebi.

Koreja izvela je dve nuklerane probe u 2016. godini. Jednu u januaru, jednu (najjaču ikada) u septembru. Tome treba dodati i niz raketnih testova i jasno je zbog čega svet ima razloga da brine.

[adsenseyu4]

– Kombinovanje bojevih glava sa tehnologijom balističkih raketa u rukama nasilnog lidera kao što je Kim Džong Un recept je za katastrofu – rekao je u decembru admiral Hari Haris, glavnokomandujući pacifičke komande američke vojske.

Brus Benet, odbrambeni analitičar iz “Rand korporejšna”, otišao je još dalje ši izjavio da bi se Kim Džong Un mogao smatrati “najopasnijim čovekom na svetu”.

Kolđika je zapravo pretnja Severna Koreja?

Septembarski test stavio je Pjongjang najjači položaj u kome su ikada bili. Kimov režim tvrdi da su uspešno detonirali nuklearnu glavu koja može da se postavi na balističku raketu, a mediji u toj zemlji tvrde da će ovaj test omogućiti Severnoj Koreji da proizvede manje i lakše nuklearne glave veće udarne moći.

Zapadni stručnjaci strahuju da time domet nuklearnog naoružanja Pjongjanga mogao da dovede Aljasku, Havaje, pa čak i centralnu Ameriku u opasnost.

Jačina nuklearne bombe koja je testirana u septembru procenjena je na deset kolotona eksplozivne moći, gotovo duplo jače od one koja je testirana u januaru. Poređenja radi, bomba koju je SAD bacio na Hirošimu imala je 15 kolotona.

Ipak, analitičar Benet smatra da uprkos napredovanju severnokorejskog naoružanja, ono ne predstavlja globalu pretnju za svet, jer još uvek ne poseduje oružje koje može da dosegne bilo koji deo planete. Sedam od osam testova balističkih raketa dugog domete (2.000 kilometara ili dalje) smatra se neuspešnim.

Da li je Kim zaista takav čudak ili je samo proračunat?

Analitičari se slažu da je Kim daleko od čudaka kakvim ga predstavljaju. Profeseor Segun Kjun Ko, koji je nekada radio u severnokorejskom ministarstvu spoljnih poslova, za Kima kaže da je “oprezan i proračunat”. Na primer, Ko tvrdi da Kim koristi godišnje vojne vežbe SAD i Južne Koreje u svoju korist.

[adsenseyu1]

– Kim traži od svog naroda i podređenih potpunu pokornost njegovom rukovodstvu, jer je zemlja na ivici invazije SAD i Južne Koreje – rekao je Ko – On stvara koheziju i jedinstvo među svojim ljudima u suočavanju sa invazijom.

Šta se može očekivati početkom 2017. godine?

Početak godine mogao bi biti miran.

– Čuo sam od severnokorejskih zvaničnika da neće preduzimati nikakve provokativne poteze dok ne zasnaju kakve će poteze peduzeti nova američka administracija – rekao je da Park Hui Rak sa Kokmin Univerziteta u Seulu.

To znači da bi inicijativa mogla da bude Trampova. Novi američki predsednik već je najavio da bi razmislio o povlačenju američkih trupa iz Južne Koreje. Čak je i izjavio da je spreman da se susretne sa severno korejskim predsednikom uz hamburger. Istovremeno, Tramp Kim nazivao manijakom sa kojim se mora grubo postupati.

Ipak, Park Hui Rak upozorav da ukoliko to bude slučaj, Kim bi mogao žestoko da napadne.

-Kim Džong Un ima tendenciju da bude otvoren i malo ekstreman u svojim odgovorima na pretnje – kaže Rak.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:MIlica Bajić,Blic.rs)

[adsenseyu2]