Da li je Makron rekao da treba kazniti Srbiju zbog KiM?

Francuska

Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron ni u jednom trenutku nije izjavio da treba kazniti Srbiju zbog njenih aktivnosti i hteo bih da mi neko pokaže trenutak kada je predsednik Makron to rekao, izjavio je ambasador Francuske u Beogradu Federik Mondoloni.

– Nećemo kažnjavati Srbiju, ona je naš prvi partner u ovom regionu, koji može da bude komplikovan i smatramo je faktorom stabilnosti. Za nas su prioriteti borba protiv terorizma i radikalnog islamizma, odgovorno ponašanje što se tiče migracionih tokova, ali i borba protiv trgovine oružjem. Oko ovih tema postoji veoma intenzivna saradnja dve zemlje – rekao je Mondoloni u intervjuu za današnju “Politiku”.

RAKITIĆ PRED FINALE MUNDIJALA O SRBIMA: Navijam za Noleta! Krstajić mi je više od brata

On je dodao da je francuski predsednik mlad i dinamičan i da ima cilj da se Evropa reformiše do kraja njegovog mandata 2022. godine.

– Ne kažem da će biti lako, ali predsednik će učiniti sve da reforme izgura. Ako uspemo, ideja o 2025. godini kao godini mogućeg pridruživanja Srbije EU je ostvariva – ističe ambasador.

Mondoloni je kazao da Francuska očekuje da će predstojeći susret Makrona i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 17. jula u Parizu, biti veoma značajan i istakao da, iako su se dvojica predsednika sastala nekoliko puta, posebno je bio važan njihov susret u francuskoj prestonici na Samitu o klimatskim promenama.

Upitan da li Francuskoj ne smeta kada neke zemlje povlače priznanje Kosova i Metohije, Mondoloni je rekao da je suvereno pravo jedne države da prizna neku zemlju, kao i da je Francuska donela odluku koju Srbija ne podržava – da prizna Kosovo.

KLADIONIČARU IZ SARAJEVA MUNDIJAL OKRENUO ŽIVOT NAOPAČKE: Ovaj srećnik nije uzeo ni evro od dobitka, već je VELIKU sumu stavio na Hrvate i sada čeka da postane MILIONER! (INFO)

– Ne delimo lekcije. Srbija je izabrala EU, a mi smo tu da je podržimo. Želimo da dodatno razvijemo nase odnose jer je u našem interesu da imamo jake veze sa najvažnijom i tradicionalno prijateljskom zemljom regiona, a nadamo se da i Srbija misli da joj je u interesu da joj Francuska pomogne na putu ka EU – rekao je Mondoloni.

Foto: Fonet

Prema rečima francuskog ambasadora, Srbiji je u najvećem interesu da pripada “krugu koji dobro funkcioniše”, kao i da je za Francusku najvažnije da se paralelno radi na snaženju i proširenju EU.

Mondoloni je ponovio da je Srbija najvažniji partner Francuske u ovom delu Evrope i podsetio da su nedavno potpisani veoma veliki ekonomski ugovori i da je organizovan veliki privredni forum koji je okupio oko 400 preduzeća iz Francuske.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)