DA LI AMERIKA IMA ODGOVOR? Moskva uspešno testirala HIPERSONIČNO oružje od kog NEMA ODBRANE (FOTO)

hipersonično-oružje

Foto: screenshot youtube / youtube

Ruska vojska uspešno je testirala novo hipersonično oružje poznato kao “Objekat 4202” za koje se smatra da bi mogao biti instaliran na interkontinentalnu balističku raketu (IBR) “Sarmat”.

Ovo je drugi ovakav test ove godine. Prvi test je izveden pre nekoliko meseci, prenosi “Sputnjik”.

Proba je izvedena koristeći “R-36 Voevoda” IBR, a očekuje sa da “Sarmat” zauzme mesto ove rakete u budućnosti.

“Sarmat” je interkontinentalna balistička raketa najnovije generacije punjena tečnim gorivom koja može biti opremljena super-teškim termonuklearnim oružjem.

[adsenseyu4]

Takođe, raketa može da koristi “MIRV” sistem koji omogućava raketi da ponese više bojevih glava od kojih svaka može da pogađa poseban cilj nezavisno jedna od druge.

“Tehničke karakteristike novog hipersoničnog oružja su poverljive, ali mogu da naslutim da oružje sadrži do 20 bojevih glava koje nezavisno traže svoj cilj. Svaka od njih ima svoj program leta. One lete kao krstareće rakete, ali supersoničnom brzinom”, rekao je vojni analitičar Viktor Litovkin za radio “Sputnjik”.

Novo rusko oružje ima mogućnost ubrzanja do maksimalne brzine od 15 mahova (sedam kilometera na sekund). Oružje je napravljeno koristeći isključivo ruske proizvode što podrazumeva opremu, elektroniku i sistem za navođenje.

“Proizveli smo oružje koje poništava kompletnu protivraketnu odbranu SAD. Sada imamo sredstvo da prodremo kroz bilo koji odbrambeni kompleks i ne postoji nijedan protivraketni sistem koji može da zaustavi ove projektile”, dodao je Litovkin.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor: Srna)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]