Čuveni dr Bubnovski dao najjednostavniji način izlečenja bola u kičmi i zglobovima

doktor

Foto: Printscreen Youtube / Бубновский

Doktor Sergej Bubnovski je ruski doktor specijalista kineziterapije, a njegov rad najviše se fokusira na probleme sa kičmom i zglobovima.

Glavna ideja njegovog programa za oporavak koštanomišićnog sistema jeste sprečavanje zadržavanja krvi, a doktor veruje da se sve može izlečiti vežbama.

Blokada energije izaziva bolesti, a bol je signal da je energija blokirana zadržavanjem krvi na određenom mestu. Zato problemi sa kostima mogu da se izleče vežbama“, tvrdi dr Bubnovski.

Vežba za bol u vratu

Stanite u položaj mačke – na sve četiri, pazeći da vam leđa budu ravna. Uz izdah izvijte leđa ka gore (kao mačke kad se “izgrbe”), pa se polako vratite u početni položaj. Zatim uz udah spustite leđa ka dole, pa se vratite u početni položaj. Ponovite 10-15 puta. Vodite računa da prilikom izvođenja vežbe ne pravite nagle pokrete glavom, kako se stanje ne bi pogoršalo. Za bol u vratu pomoći će vam i sklekovi uza zid, koji će zagrejati mišiće i sprečiti zastoj krvi.

Bol u donjem delu leđa

Lezite na leđa, ruke stavite pod glavu, noge savijte u kolenima, a stopala priljubite za pod.

CELA ZEMLJA PLAČE! Čuvena glumica izgubila NAJTEŽU BITKU, ćerka prva objavila POTRESNU VEST (FOTO)

Uz dubok izdah polako vucite ramena ka kolenima, podižući samo glavu i vrat, grudi treba da ostanu statične. Vratite se u početni položaj i uradite 10-15 ponavljanja. Ova vežba će pomoći da se istegne donji deo kičme i da se popravi cirkulacija u gornjem.

Bol u zglobu kuka

Lezite na leđa, ruke stavite pod glavu, noge savijte u kolenima, a stopala priljubite za pod. Uz izdah podignite karlicu i napravite polu-most. Vratite se u početni položaj i ponovite 10-15 puta. Ova vežba će ubrzati cirkulaciju u predelu leđa i u mišićima butina i zadnjice.

Dr Bubnovski kaže da su mu pacijenti najčešće ljudi koji rade u kancelarijama, odnosno oni koji sede po ceo dan.

Za njih ima sledeće savete:

Nemojte da sedite previše dugo bez pauze

Nepokretnost mišića vodi do začepljenja u venama, koje može biti uzrok mnogih bolesti, od venske tromboze do homoroida i bolesti u genitalnom području. Nakon svakih 45 minuta sedenja napravite kratku pauzu da pokrenete sve mišiće – hodajte stepenicama ili prošetajte bar nekoliko minuta.

Pravilno držanje

Možete malo da se opustite i “zavalite” u naslon na kratko, ali u principu bi trebalo leđa konstantno držati ispravljenim

Laktovi treba da su na stolu

Dok kucate na tastaturi, laktovi ne treba da vam budu u vazduhu, već na stolu, kako ne biste opterećivali ramena. Povremeno treba prodrmati ruke i uraditi vežbu rotacije šaka sa stisnutim pesnicama.

Nevidljiva gimnastika

Ako ne možete da ustajete od stola, i dalje možete da popravite cirkulaciju u donjem delu leđa i karlici:

IMATE PROBLEMA SA DIJABETESOM: Koren ove biljke REGULIŠE šećer, pritisak i holesterol

– stegnite i opustite mišiće zadnjice 10-15 puta;

– nogama simulirajte skakanje 10-15 puta.

Opustite rameni pojas i kičmu

Nagnite se unazad na stolici i izvijte kičmu koliko možete, opustite ruke pored tela. Vežbu radite tokom izdaha, a mišiće opustite, kako bi efekat bio jači.

     

(Dnevne.rs/Izvor: Stil. kurir.rs)

Be the first to comment on "Čuveni dr Bubnovski dao najjednostavniji način izlečenja bola u kičmi i zglobovima"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*