CRNE PROGNOZE: Očekuje nas najgori period pandemije, korona kuca na vrata!

zemlja

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti upozorio je u nedelju da u naredna tri meseca možda predstoji “najgori period pandemije”, ukazujući na “veliki problem sa informisanjem javnosti o kovidu-19”.

– U najavi su vakcine i lekovi, ali imajući u vidu vreme koje je potrebno da stignu, ispada da će narednih šest do 12 nedelja biti najcrnji period od početka pandemije-rekao je u nedelju dr Majkl Osterholm, direktor Centra za istraživanje i borbu protiv infektivnih bolesti Univerziteta Minesote u emisiji “Meet the Press” na kanalu NBC.

Uprkos određenom napretku, “vakcine neće biti dostupne u pravom smislu te reči pre početka ili čak pre trećeg kvartala sledeće godine”.

PROČITAJTE JOŠ: PREDRAG KON: Evo koliko može da traje treći pik korone i koja 3 grada u Srbiji su kritična

Prema njegovim rečima, problem u Americi je delimično posledica nedostatka “vodećeg autoriteta” koji bi proveo Amerikance kroz najnoviju fazu pandemije.

Osterholm je jedan od brojnih epidemiologa koji već mesecima upozoravaju da bi pandemija mogla da se pogorša tokom jeseni i zime.

– U petak smo imali 70.000 zaraženih, što odgovara najvećem broju na vrhuncu pandemije u julu. Taj broj ćemo premašiti, a od danas do praznika imaćemo broj zaraženih koji će čak biti mnogo veći od 67.000-75.000 slučajeva – rekao je on.

Osterholm je ukazao na to da je neophodna i “dobra priča” koja bi pružala više od “pukih naučnih činjenica”, jer se tako ljudi “okupljaju i shvataju zašto nešto radimo”.

PROČITAJTE JOŠ: UŽAS PRENET U SUDNICU: Skidanje do gole kože i diranje noža na suđenju Neđeljku Đuroviću

On je rekao da je neophodan pristup kakav je imao Frenklin Ruzvelt koji se obraćao javnosti preko radija u periodu 1933-1944. godine.

Prema podacima Univerziteta “Džons Hopkins”, u Sjedinjenim Državama je do subote registrovan više od 8,1 milion zaraženih, dok je umrlo najmanje 219.000.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas)