CRKVA SMETA, GOSTE HARADINAJA: Crnogorci gaze po PRECIMA I ISTORIJI, stide se ujedinjenja sa Srbijom

Foto: REUTERS / STEVO VASILJEVIC

Lokalna vlast u Pljevljima, koju predvodi Demokratska partija socijalista, zabranila je svečanu akademiju povodom krsne slave grada Svete Petke i stogodišnjice oslobođenja Crne Gore i ujedinjenja sa Srbijom, koja je trebalo da bude održana sinoć, u pljevaljskom Domu Vojske. Zabranom ovog skupa, uprkos načelnim obećanjima da neće sprečavati obeležavanje veka od Podgoričke skupštine, režim u Podgorici nastavlja sa pritiskom na srpsku zajednicu u Crnoj Gori.

Akt o zabrani akademije u Pljevljima potpisao je opštinski sekretar za kulturu Mersudin Halilović, inače član socijaldemokrata, koja sa Bošnjačkom strankom učestvuje u pljevaljskoj vlasti.

Srpskom kulturnom centru “Patrijarh Varnava” nije dozvoljeno korišćenje Doma kulture za organizaciju skupa, pa je plan bio da se događaj preseli u lokalni Dom Vojske. U aktu koji je u petak dostavljen organizatoru zabranjuje se korišćenje i ovog prostora, uz izgovor da je zakup zatražen samo za slavu.

– Povlačimo saglasnost o ustupanju sale Doma Vojske Crne Gore za navedenu svečanu akademiju, zato što je događaj koji planirate, po svojoj sadržini suprotstavljen državnim tekovinama Crne Gore i nije primeren ni istorijskom ni savremenom trenutku Crne Gore i Pljevalja – navedeno je u skandaloznom obrazloženju.

Da se represija režima prema srpskom narodu pojačava i da su aktivnosti ka zatiranju temeljnih vrednosti na kojima počiva Crna Gora uveliko u toku naglašava Vladislav Bojović, član Predsedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokratskog fronta iz Pljevalja.

BRANISLAV 26 GODINA ŽIVI NA ULICAMA BEOGRADA: Imao sam ženu, posao, pastorku, A ONDA JE SVE KRENULO NIZBRDO

– Zabranu ovog skupa doživljavamo kao najavu još surovijeg obračuna sa Srbima u Crnoj Gori – tvrdi Bojović. – Premijer Duško Marković je javno rekao da vlast neće zabranjivati obeležavanje veka od ujedinjenja, ali stvarnost je drugačija. Sigurno je da će režim pokušati opstrukciju i narednih svečanosti u čast oslobođenja Crne Gore i ujedinjenja sa Srbijom, iako su to događaji koji se ne tiču samo Srba, već i identiteta Crne Gore.

Svečanosti povodom Svete Petke i oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije održavaju se u Pljevljima već decenijama, jer je 27. oktobra ovaj grad dva puta oslobađan – 1912. od Turske i 1918. godine od Austrugarske. Na akademiji je trebalo da govori episkop mileševski Atanasije, predsednik Srpskog nacionalnog veća Crne Gore Momčilo Vuksanović, akademik Ljubomir Zuković, a u kulturnom programu da nastupe mnogobrojni izvođači iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Ovaj potez pljevaljske vlasti ne iznenađuje ni istoričara Aleksandra Rakovića, koji u njemu vidi pokušaj separatističkog režima da zabrani svako obeležavanje događaja iz 1918. godine.

– To je u skladu sa tamošnjom državnom politikom izmeštanja Crne Gore iz korpusa srpskih država i njenog svrstavanja u neke druge kontekste – objašnjava Raković. – Istina se u to ne uklapa, i zbog toga režim fabrikuje istorijske činjenice.

Akademija u Pljevljima trebalo je da bude prvi u nizu skupova posvećenih obeležavanju stogodišnjice oslobođenja Crne Gore u Velikom ratu i ujedinjenja sa Srbijom, u organizaciji Srpskog nacionalnog saveta i niza drugih organizacija i udruženja. Centralna akademija planirana je za 1. decembar u kripti Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Na Primorju su ovih dana osvanuli plakati sa najavom centralnog obeležavanja događaja iz 1918. godine i Njegoševom porukom “Pokoljenja djela sude”.

DVOSTRUKI ARŠINI BRISELA: Mađari otkrili veliku zaveru protiv Srba!

Prvi čovek Budve Dragan Krapović pozvao je sugrađane i partije da ne potpiruju podele i konflikte. On je poručio da se opština neće baviti sadržajem bilborda koji pozivaju na obeležavanje veka od završetka Velikog rata i oslobođenja Boke i primorja od austrougarske okupacije.

– Kao Budvanin iz Maina moram da istaknem da sam ponosan na učešće mojih predaka u Prvom svetskom ratu. Svaka im čast na tome, ja sam im zahvalan na pokazanoj hrabrosti i žrtvi koju su podneli da nas primorce oslobode. Ovo je moj lični stav i kao takvog ga iznosim – saopštio je Krapović.

BOŽOVIĆ: ŠTA BI PRECI REKLI?

Dramski umetnik Petar Božović kaže da se gušenje obeležavanja veka od oslobođenja u Prvom svetskom ratu uklapa u koncept novog čitanja i ispisivanja istorije.

– Vidim da se to događa i u svetu, a sigurno nema boljeg mesta za taj posao od Balkana. Ne mogu, međutim, da se ne setim svojih predaka koji su se borili u Prvom svetskom ratu. Danas su pokojni, ali pitam se šta li bi oni na to rekli – kaže Božović.

MOSKVA ZAGRMELA: Ko garantuje da PRESVUČENI TERORISTI OVK neće napasti SRBE?!

CRKVA SMETA, GOSTE HARADINAJA

Nije slučajno što se zabrana obeležavanja veka od oslobođenja i ujedinjenja Pljevalja događa istovremeno sa najavama rušenja crkve na Rumiji, a po nalogu albanskih partija u Crnoj Gori – napominje Vladislav Bojović. Sastavni deo atmosfere u kojoj režim pojačava svoju represiju prema srpskom narodu i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj jeste i poseta Ramuša Haradinaja Crnoj Gori.

(Dnevne.rs/Izvor: Balkanspress.com)