CNN: Kako je Vladimir Putin zabio svetu DIPLOMATSKI GOL

prvenstvo

Foto: Tanjug/AP

Kremlj je možda “zaratio” sa zapadom, ali ostatak sveta ide baš kod Putina jer je Rusija domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, ocenjuje CNN.

I tu je ruski predsednik Vladimir Putin osvojio važne diplomatske golove – svetski lideri odlaze u Moskvu na mečeve, podižući tako Putinov ugled i stavljajući Rusiju u centar geopolitičkog zbivanja, ocenjuje američka medijska kuća.

Evo i primera, piše CNN, ubedljiva pobeda Rusa na startu prvenstva, protiv Saudijske Arabije, a na svečanim ložama Putin ugostio saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Selekcija Saudijske Arabije izgubila je od Rusa 5-0, ali su se Putin i saudijski princ pobrinuli da svetu kažu kako su saglasni oko svetske cene nafte.

KOSOVO NA DNEVNOM REDU ZAPADNIH SILA: Posle sređivanja stvari u Skoplju, ZAPAD prebacuje HAOS IZ MAKEDONIJE U SRBIJU

Putinov ofanzivni “šarm svetskog prvenstva” nastavljen je. “Na noge” mu je došao generalni sekretar UN Antonio Gutereš kako bi zajedno s ruskim predsednikom gledao meč između Portugala i Maroka.

Takođe, Putin će biti domaćin i južnokorejskom lideru Mun Džae-inu, nedugo nakon istorijskog samite između severnokorejskog lidera i predsednika Amerike u Singapuru.

CNN navodi da će Mun prvo održati govor u ruskoj Dumi, da bi potom otputovao u Rostov gde će gledati utakmicu između selekcije njegove zemlje i Meksika.

Ocenjuje se da je ovo Svetsko prvenstvo u fudbalu ojačalo Putinovu ulogu u svetu, baš kao i zimske olimpijske igre održane u Sočiju 2014, koje su značile da je Rusija samouverena u nameri da se vrati na svetsku političku scenu svom snagom.

A Soči se održavao baš negde u vreme kada je Rusija anektirala ukrajinsko ostrvo Krim, podeća CNN. Od tada su odnosi Rusije i zapadnih zemalja na trnovitom putu, a svemu je doprinelo i obaranje malezijskog aviona MH17 iznad Ukrajine, punog putnika, za šta je okrivljena Rusija.

TREBALO JE ZATVORITI GRANICU: Hitno upozorenje Dodika Sarajevu!

Optužujući “incidenti” samo su se nizali, optužbe na račun mešanja u američke predsedničke izbore oko čega se već odavno vrši istraga u SAD, trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Engleskoj, proterivanje diplomata, sankcije…

Međutim, sve to nije odvratilo strane turiste da odlaze u Rusiju, a da stvar bude zanimljivija najviše ulaznica za svetsko prvenstvo u futbalu prodato je u Americi, pokazali su zvanični podaci FIFA.

MUČAN SNIMAK ODVOĐENJA MALOG CESARA OD MAJKE: „Tata nemoj to da mi radiš, nemoj da me vodiš“

A slike na hiljade stranih navijača, koji slave, navijaju i piju alkohol na ulicama ruskih gradova šalje jasnu sliku – Rusija dočekuje svet raširenih ruku i nije izolovana zemlja.

(Dnevne.rs/Izvor: B92.net)