ČITAVA PLANETA U IŠČEKIVANJU: Putin se 28. septembra obraća celom svetu (INFO)

predsednik
MOSKVA – Nikakvih naznaka još uvek nema da će doći do susreta ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Baraka Obame prilikom održavanja Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija u Njujorku.

Vladimir Putin će 28. septembra govoriti na sednici UN-a, potvrđeno je u Kremlju.

Džoš Ernest, portparol Bele kuće, kratko je izjavio da veruje da bi Obama i Putin mogli razgovarati kao drug sa drugom „bez budalaština“.

Sa druge strane, Dmitri Peskov, portparol Putinovog kabineta, rekao je da još uvek nema informaciju o susretu dva predsednika, ali ukoliko se to dogovori, on će saopštiti javnosti.

Trenutno je u programu susret sa Ban Ki-munom i govor na sednici, a ukoliko bude i susret sa američkim predsednikom, biće objavljeno u zvaničnom programu posete ruskog predsednika Njujorku.

[adsenseyu5]

Svet očekuje najviše od Putina da iskristališe i saopšti politiku po pitanju Ukrajine i Sirije, odnosno, po pitanju daljeg razvoja odnosa Rusija sa Zapadom, međutim, još jedno pitanje je plasirano od strane američke administracije kao izazov Putinu, a to je Arktik.

Obama je pitanje Arktika kao pitanje konfrontacije sa Rusijom u prvi plan izbacio tokom svog boravka na Aljaski, tačnije, otišao je na Aljasku sa ciljem da to učini.

On je rekao da je problem globalnog otopljavanja najveći problem čovečanstva, ali i velika šansa za razvoj Amerike.

Rusiju je jasno označio kao neprijateljski i destabilizujući element na Arktiku, a obzirom da je Rusija već podnela UN-u dokumentaciju i dokaze da je Arktik ruska teritorija sa zahtevom da to i zvanično bude priznato, ne treba da čudi ako Putinov nastup u UN-u bude označen upravo ovom problematikom.

Međunarodna zajednica očekuje da vidi 28. septembra u kom pravcu Putin želi da svet ide, a znajući Vladimira Putina, svet i strepi, jer su moguća različita iznenađenja. Analitičari su složni da će Putinov nastup u UN-u biti veoma oštar, te da bi mogao dovesti do različitih inicijativa na globalnom planu, ali i rasplamsati neka od pitanja koja tiho gore, upravo pitanja poput Arktika, ali i konačne borbe protiv Islamske države.

Sve u svemu, najizvesnije je da glavno pitanje na koje će se Putin fokusirati jeste širenje američkog nuklearnog arsenala po Evropi koje je Kremlj već zvanično osudio. Pitanje stvaranja takvih tenzija i ugrožavanja bezbednosti Rusije za Kremlj sigurno predstavlja pitanje na kojem sve stoji.

[adsenseyu1]

(Pravda.rs)