CILJ DA UNIŠTE SRBIJU: Tri zemlje EU žele da nametnu svoj plan za KiM!

zastava

Foto: rojters/AP

Francuska, Nemačka i Holandija traže da se uključe u dijalog o Kosovu i Metohiji, kao „asistenti“ visoke predstavnice Federike Mogerini, kako bi nametnuli svoje rešenje i ceo proces završili do kraja godine.

Ovo pišu Večernje novosti, pozivajući se na diplomatske izvore. Sagovornici lista navode da je ovo prestrojavanje pojačano baš uoči finalne faze razgovora između Beograda i Prištine.

Dodaje se da su unutar Evropske unije počela da se formiraju dva bloka zemalja – one koje su nezadovoljne sporošću procesa, u čemu prednjači pomenuta „trojka“, i grupa država predvođenih Španijom koje ne priznaju Kosovo, a koje žele da budu detaljnije upućene u tok predstojećih pregovroa, pa i da u tom procesu budu konsultovane.

OBMANUO NAROD U SRBIJI: Raško nije pokosio malinjak zbog NISKE CENE, imao je sasvim drugi razlog (VIDEO)

Najjače članice, naime, očekuju da neka vrsta sporazuma između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU bude postignuta do kraja godine, pa je za to, iz ugla trenutnog zastoja, ostalo još relativno malo vremena.

U tom kontekstu, vodeće prestonice traže da se Beograd i Priština „pritisnu“ tako što će kao ulog na sto staviti obećanja koja proizlaze iz zaključaka sa samita iz Sofije, a koja se odnose na bliže veze sa EU, koje podrazumevaju infrastrukturne i druge projekte.

Zemlje koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova takođe smatraju da bi rešenje trebalo da se pronađe blagovremeno, ali pojedine od njih imaju zamerke što se proces dijaloga faktički odigrava daleko od njihovih očiju, iako se fizički odvija u Briselu.

NEVIĐENA PLJAČKA U LESKOVCU: Pola miliona evra sticanih u Australiji, lopovi ukrali iz sefa! 12 kamera – ništa nije snimljeno! (VIDEO)

O tome kako gledaju na svoju ulogu u presudnoj fazi razgovora, Peter Susko, portparol slovačkog Ministarstva spoljnih poslova kaže za Novosti da zemlje članice EU pružaju podršku naporima Federike Mogerini da se postigne dogovor o ključnim pitanjima i da se „krene napred“.

– Dijalog za normalizaciju je proces u kojem su EU i visoka predstavnica posrednici između Beograda i Prištine. Naravno da svi očekujemo da taj dijalog što pre donese opipljive rezultate, koji će da omoguće napredak na evropskom putu za obe strane i njihove građane – rekao je Susko

(Dnevne.rs/Izvor: intermagazin.rs)