CIA bira carigradskog Patrijarha! Objavljeni dokumenti dokazuju UTICAJ američkih obaveštajaca

pravoslavlje

Foto: AFP 2018 / OZAN KOSE

Da visoko sveštenstvo u Ruskoj pravoslavnoj crkvi ne preteruje sa ocenama da Vaseljenski patrijarh Vartolomej želi da bude „istočni papa“ odlično se videlo iz njegovog nedavnog govora na jubileju grčke dijaspore u Istanbulu. Vartolomej je svojim zemljacima Grcima kazao da će VPC, svidjalo se to njoj ili ne, morati da prihvati odluke koje donosi vaseljenski patrijarh – jer nema drugog izbora.

– Privilegije Vaseljenske patrijaršije zasnovane su na odlukama i kanonima vaseljenskih sabora i obavezne su za sve pravoslavne – kazao je Vartolomej.

Takav svađalački stav Vartolomeja, kako ocenjuju u Moskvi, nerazumljiv je jer bi bilo normalno da se sa „slovenskom braća“ razgovara sa više poštovanja.

U Moskvi kažu da je Carigradska patrijaršija još od dvadesetih godina prošlog veka pokušavala da se nametne, i da njen patrijarh bude na čelu pravoslavlja.

POSLEDNJI SATI ŽIVOTA MUAMERA EL GADAFIJA: 7 godina nakon monstruoznog ubistva još postoje različite verzije pukovnikove smrti! (UZNEMIRUJUĆE)

Svakako je interesantna povezanost carigradskih patrijarha sa američkom politikom i njenim tajnim službama. Kada je 1949. Atinagor postao carigradski patrijarh, u Itsanbul je stigao avionom predsednika Harija Trumana. Već sutradan pasoš Turske mu je uručio gradonačelnik.

Iz upravo objavljenih dokumenata vidi se povezanost patrijarha Atinagora sa američkim tajnim službama i kakvu je ulogu imala CIA u izboru carigradskih patrijarha.

– Avionom kojim je obično leteo predsednik SAD Truman, 26.1.1949. godine u Istanbul je doleteo 63-godišnji carigradski patrijarh Atinago, koji je do tada 18 godina bio arhipeskop u Severnoj i Južnoj Americi. – stoji u tim dokumentima, kako je prenela „Nezavisna gazeta“.

Moskovski list podseća da su američke tajne službe umešale prste i kada je 1948. tadašnji carigradski patrijarh Maksim odvezen na lečenje u Švajcrasku da bi se oslobodilo mesto Atinagoru.

PUTIN UPOZORIO EVROPU I SVET: Vojska Kosova će zapaliti ceo Balkan!

Iz obelodanjenih depeša agenata vidi se da su američki ljudi informisali centralu kako je patrijarh Maksim lošeg psihičkog zdravlja i da samo formalno obavlja svoju dužnost.

U Moskvi su znali da Amerikanci rade na tome da na čelo Carigradske patrijaršije dođe njihov čovek Atinagor.

(Dnevne.rs/Izvor: večernje novosti)