ČETIRI MINUTA LEDENIH POGLEDA: Evo kako je izgledao susret PUTINA i OBAME (VIDEO)

Foto:Rojters

Foto:Rojters

Predsednici SAD i Rusije Brak Obama i Vladimir Putin su snimljeni tokom kratkog susreta u Peruu gde se razgovaralo i o Siriji i podršci Donaldu Trampu.

Oni su nakratko razgovarali u nedelju na ekonomskom samitu u Peruu, u prvom razgovoru otkad je Donald Tramp izabran za narednog predsednika SAD.

Dvojica lidera su stajala sa strane dok su im pomoćnici bili u blizini pre nego što su se rukovali i seli za okrugli sto na Azijsko-pacifičkom ekonomskom samitu o saradnji.

[adsenseyu4]

Bela kuća je saopštila da je razgovor trajao četiri minuta, a iz priloženih fotografija i video-snimka, jasno se vide hladni pogledi i mlak stisak ruke.

Iako prisutni novinari nisu mogli da čuju o čemu su razgovarali, Bela kuća tvrdi da je Obama ohrabrio Putina da se pridržava sporazuma iz Minska čiji je cilj da se okonča konflikt u Ukrajini.

I Bela kuća i Kremlj su saopštili da su se lideri saglasili da državni sekretar SAD Džon Keri i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u poslednjim mesecima Obaminog mandata nastave da rade na incijativi da se smanji nasije u Siriji i umanje patnje stanovništva.

Do kratkog susreta je došlo usred spekulacija i zabrinutosti o tome da li će Trampov izbor doneti pomirljiviji pristup SAD-a Rusiji.

Foto: rojters

Foto: rojters

Pod Obamom su SAD uvele ozbiljne sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini i neupešno su nastojale da uvere Moskvu da prekine intervenciju u Siriji kojom su potpomagale sirijskog predsednika Bašara Asada.

[adsenseyu1]

Tramp i Putin su već poslali nagoveštaje da će imati manje suprotstavljene stavove nakon što Tramp preuzme položaj u januaru. U telefonskom razgovoru neposredno nakon izbora u SAD Putin je čestitao i izrazio spremnost za partnerski dijalog, saopštio je Kremlj. Očekuje se da će Putin kontaktirati s Trampom kad on preuzme dužnost kako bi dobio njegovu saglasnost za bombardovanje ciljeva u Siriji.

Ruski ambasador u Londonu Aleksander Jakovenko je rekao da je Putin pokušao da nagovori odlazećeg predsednika Baraka Obamu da podrži rusko bombardovanje pobunjeničkih pložaja u Siriji, ali su odnosi između njih dvojice prilično loši.

https://youtu.be/V2O3zd_V_Es

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor: Nataša Bogović,Blic.rs)

[adsenseyu2]