ČEPURIN: Pritisci Zapada, ma koliko bili jaki, ne mogu poremetiti bratske odnose Srbije i Rusije (INFO)

rusi

Foto: Tanjug/AP

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da rusko rukovodstvo ceni odluku Srbije da 9. maja prisustvuje vojnoj paradi na moskovskom Crvenom trgu, kojom se obeležava 70 godina pobede nad fašizmom

Odluka Srbije da svoje vojnike pošalje na paradu u Moskvu pokazuje da dostojanstvo za Srbe nije prazna reč, a pritisci Zapada, ma koliko bili jaki, ne mogu poremetiti bratske odnose Srbije i Rusije, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

PUTIN ZADOVOLJAN SRPSKOM VOJSKOM: Predsednik Rusije šalje avion ruske armije po GARDISTE iz Srbije! (INFO)

U prazničnom intervjuu listu “Informer”, Čepurin je rekao da rusko rukovodstvo ceni odluku Srbije da 9. maja prisustvuje vojnoj paradi na moskovskom Crvenom trgu, kojom se obeležava 70 godina pobede nad fašizmom.

[adsenseyu4]

– Stav rukovodstva Srbije i predsednika Nikolića, koji visoko cenimo, pokazao je da dostojanstvo nije prazna reč za Srbe. Kao što prazne reči nisu ni istorijska svest, zdrav razum i nacionalni interes – precizirao je ruski ambasador.

Na paradi u Moskvi će učestvovati 70 srpskih vojnika, od kojih će njih 64 marširati Crvenim trgom u svečanom ešalonu.

Foto: Tanjug/AP

– Defilovaće ukupno 15.000 vojnika, što je za 4.000 ljudi više nego prošle godine. Biće prikazano 200 komada vojne tehnike – rekao je ruski ambasador i dodao da će leteti 150 aviona i helikoptera, a biće prikazani i i tenkovi najnovije generacije “Armata”.

[adsenseyu1]

On je podsetio da će premijer Srbije Aleksandar Vučić ove godine posetiti Rusiju, a da u maju u Srbiju dolazi predsednica Saveta Federacije ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.

Odnose dva naroda opisao je ne samo kao bliske i bratske već je rekao: “Rusi i Srbi imaju čvrst karakter i mekanu dušu

ambasador

– U Rusiji ovako kažu da smo srećni: Kod nas su kubeta na crkvama zlatna, sneg je najbelji i Bog nas voli. Moramo da se koncentrišemo na pozitivno, da računamo na sebe i da mnogo i vredno radimo – rekao je Čepurin.

Povodom evropskih sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize, Čepurin je rekao da je pametan stav Srbije usmeren pre svega prema nacionalnim interesima.

Takođe, kako je naglasio, ima više evropskih zemalja koje, iako su pre godinu dana naterane da se “solidarišu” protiv Rusije, danas sve više razumeju da takva politika sankcija šteti njihovim interesima.

(Telegraf.rs / Tanjug)