CELA PLANETA NA NOGAMA: Vladimir Putin izdao naređenja u vezi bombe Pjongjanga (INFO)

PARADA
MOSKVA – Kremlj je izuzetno zabrinut zbog tvrdnji Severne Koreje da je izvela probu hidrogenske bombe, rekao je danas pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Predsednik Vladimir Putin je dao instrukcije da se podaci sveobuhvatno istraže, uključujući i podatke seizmološke stanice, da se sitacija analizira za slučaj da se tvrdnje o probi potvrde“, rekao je Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Pjongjang je danas objavio da je izveo probu hidrogenske bombe. Iako ta informacija nije za sada potvrđena veliki broj zvaničnika u regionu i svetu osudili taj postupak i izrazili zabrinutost.

[adsenseyu5]

NATO poručio Severnoj Koreji: Prekinite nuklearni program

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je danas probu hidrogenske bombe Severne Koreje kao pretnju po međunarodnu bezbednost i pozvao Pjongjang da napusti svoj program nuklearnog naoružanja.

„Testiranje nuklearnog oružja koje je objavila Severna Koreja potkopava regionalnu i međunarodnu bezbednost i predstavlja jasno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN“, saopštio je Stoltenberg, a prenosi AFP.

Kako je istakao, Severna Koreja bi trebalo da napusti nuklearno naoružanje i postojeće nuklearne i balističke raketne programe „na potpun, proverljiv i nepovratan način, te da se uključi u verodostojne pregovore o denuklarizaciji“.

Severna Koreja je saopštila ranije danas da je uspešno izvela probu hidrogenske bombe.

Iako su japanski i američki meteorološki centri registrovali zemljotres jačine 5,1 stepen koji je izazvan veštački i to iz oblasti u Severnoj Koreji gde se inače izvode nukelarne probe, još uvek nema potvrde šta se tačno jutros dogodilo.

Brojni svetski zvaničnici osudili su potez Pjonjanga, a najoštrije su reagovale zemlje u regionu – Južna Koreja, Japan, Kina, ali i SAD, Francuska, Rusija.

[adsenseyu1]

(Tanjug)