CARINSKI RAT: Tramp pojačava pritisak na Kinu!

Amerika

Foto: Rojters

Predsednik SAD Donald Tramp pojačava pritisak na Kinu kojim nastoji da dobije trgovinske ustupke, predlažući višu carinu od 25 odsto, umesto prvobitnih 10 odsto.

Reč je o carini koja bi se primenjivala na uvoz iz Kine vredan 200 milijardi dolara.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je rekao kako je Donald Tramp naložio povećanje s prethodno predloženih 10 odsto carine, jer je Kina odbila da udovolji zahtevima SAD i nametnula kontra carine na američku robu, navodi „Hina“, prenosi „Seebiz“.

IZIGRAVAJU SILU NAD SRBIJOM: Velika Britanija nije stavila Kosovo na dnevni red SB UN

Povećanje moguće stope dodatne carine trebalo bi da osigura administraciji dodatne mogućnosti da podstakne Kinu da promeni štetnu politiku i ponašanje i usvoji politike koje će voditi poštenijem tržištu i blagostanju za sve naše građane“, naveo je Lighthizer u saopštenju.

Već nedeljama nema zvaničnih pregovora između Vašingtona i Pekinga o Trampovim zahtevima da Kina temeljno izmeni svoju politiku prema zaštiti intelektualnog vlasništva, prenosu tehnologije i subvencionisanju visokotehnoloških industrija.

IZRAEL BESAN NA HRVATSKU: Pa vi još uvek veličate ustaški genocidni režim!? (INFO)

Viša carina bi se, ako se primeni, odnosila na popis roba u vrednosti od 200 milijardi dolara koje je odredio američki trgovinski predstavnik prošlog meseca, kao odgovor na uzvratne carine Kine na početni krug američkih carina na 34 milijarde dolara vredne kineske elektronske delove, mašine, automobile i industrijsku robu.

(Dnevne.rs/Izvor: Intermagazin.rs)