BUDITE SPREMNI, VEČERAS JE SPEKTAKL NA NEBU: Svemirsko čudo moći ćemo da vidimo golim okom! (VIDEO)

zvezde

Foto: pichost.me/

Spektakl će biti vidljiv od 20. januara do 20. februara, a astronomi kažu da će biti najbolje posmatrati ih malo pre zore

Pet planeta će se prvi put nakon 11 godina poravnati na nebu. Ovo se poslednji put dogodilo u januaru 2005. godine, kada su Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn formirali ovu liniju.

Ova pojava biće vidljiva od 20. januara do 20. februara, a astronomi kažu da će biti najbolje posmatrati ih malo pre zore.

Nebeska tela će formirati dijagonalnu liniju na jugoistoku od Meseca do horizonta i trebalo bi da budu vidljive golim okom. Jupiter će se na nebu pojaviti prvi, a nakon njega će slediti Mars, Saturn, Venera i Merkur.

[adsenseyu1]

Stručnjaci tvrde da će biti izazov primetiti Merkur jer će ta planeta biti najbliže horizontu. Takođe, biće vidljive i zvezde Antares i Spika, a pomoću dvogleda će moći da se vide i Jupiterovi veći sateliti.

Pogledajte video:

Inače, Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn su jedine planete vidljive golim okom na nebu sa Zemlje, Uran i Neptun se mogu videti samo pomoću teleskopa.

[adsenseyu1]

(rt.com)