Britanija nemoćna: Rusija nas provocira, a mi nemamo snage da odgovorimo!

premijer
Ministarstvo odbrane Velike Britanije i premijer Dejvid Kameron reagovali su na incident smatrajući je “provokacijom Vladimira Putina” i “pokušajem da nešto poruči”

Na ruskoj televiziji su prikazani snimci na kojima britanski avioni presreću ruskog “medveda bombardera” iznad Lamanša.

RASPAD VOJSKE KIJEVA: Evo kako je izgledala predaja ukrajinskih vojnika! (VIDEO)

Ovaj trenutak je zabeležen sa prozora ogromnog aviona “Tu-95″ iz doba Hladnog rata, koje ruski vojni zapovednici šalju u britanski vazdušni prostor. Dva ruska bombardera su ranije ove nedelje na sličan način manevrisala zaobilazeći deo vazdušnog prostora iznad obale Kornvola gde su ih presreli i zatim pratili borbeni avioni.

[adsenseyu4]

Na ovom snimku koje je u vlasništvu ruskog Ministarstva odbrane, prikazani su naoružani RAF i NATO avioni koji lete u bliskoj formaciji sa drugom letelicom. Jedan od aviona je leteo toliko blizu da se mogao primetiti pilot kroz staklo kabine.

Cilj je bio da bivši vojni vrh upozori Britance da neće moći da se brani protiv vojne pretnje kao što je Rusija. Predstavnici vojske su rekli da Velika Britanija “neće moći da se nosi” sa napadomRusije jer je njihova odbrana “desetkovana”.

Printskrin: Youtube /  maanpuolustus.net

Britanski premijer Dejvid Kameron je prkosno negirao ovaj incident uz komentar da Rusi“pokušavaju da pošalju neku poruku ali da ne misli da ih treba udostojiti odgovora”. On je dodao da Putin pokušava da ukaže na neke stvari, ali da vojska Velike Britanije ipak ima ogromne kapacitete.

Ministarstvo odbrane ove zemlje je potvrdilo da ruski bombarderi ni u jednom trenutku nisu narušili suverenitet britanskog vazdušnog prostora.

[adsenseyu4]

Predsednik Komiteta za odbranu Rori Stjuart rekao je da je predsednik Rusije Vladimir Putin želeo da vidi koliko Velika Britanija ulaže u odbranu.

Međutim, bivši šefovi opovrgavaju tvrdnje premijera, rekavši da je broj britanskih borbenih eksadrila smanjio sa 26 aviona na 7 na kraju Hladnog rata.

– Sumnjam da bi Britanija mogla da izdrži rat sa Rusijom. Imamo pola mogućnosti nego što smo pre imali – rekao je ser Majkl Grejdon, bivši šef RAF-a.

(Telegraf)