Britanci objavili fotografije na kojima je snimljeno presretanje: „Odbranićemo se od Rusa kao što smo i od nacista!“ (FOTO)

avioni

Tajfun presreće ruski avion (Foto: Ministarstvo odbrane Velike Britanije)

Avioni RAF-a, britanskog ratnog vazduhoplovstva, presreli su kod obale Nortambrije dva ruska supersonična bombardera koja su u stanju da nose nuklearno oružje i ispratili ih iz britanske zone interesa.

Ministarstvo odbrane u Londonu objavilo je fotografije na kojima je snimljeno presretanje jednog od dva aviona koji iz ere Hladnog rata.

[adsenseyu5]

Prema saopštenju Ministarstva, piloti „tajfuna“ približili su se svojim letelicama avionima koje su uočili i identifikovali ih kao ruske bombardere „Tu-160″.

Ovi avioni sposobni su da lete brzinom dvostruko većom od brzine zvuka i prenesu do 16 nuklearnih raketa ili konvencionalnog naoružanja. Džim Kalvert, vođa eskadrona, bio je u jeddnom od „tajfuna“ koji su presreli Ruse.

„Uzimajući u obzir stalnu obavezu RAF-a da čuva britansko nebo, jučerašnji borbeni let još jednom je dokazao sposobnost „tajfuna“ da uspešno ometu i presretnu rusku avijaciju dalekog doleta“, kazao je Kalvert.

On je naglasio da je zaštita nacionalnog neba posebno bitna na 75. godišnjicu Bitke za Britaniju u kojoj su RAF-ovi avioni branili državu od nacističke avijacije.

NATO presretanja ruskih aviona postala su česta od prošle godine zbog povišenih tenzija između Zapada i Moskve oko ukrajinske krize.

[adsenseyu1]

(Blic)