BOŠNJACI OVU PRIČU KRIJU KAO ZMIJA NOGE: Alija Izetbegović je bio Srbin, evo kako se prezivao

musliman

Foto: AFP 2019 / PIERRE VERDY

Koliko je Bosna i Hercegovina podeljena država odavno je poznato, a o tome kako su nastali današnji Bošnjci ispričane su mnoge priče, a svaka vodi do toga da su nekadašnji pravoslavci na teritoriji Bosne iz straha od odmazde prihvatali Islam.

Ove reči potvrdilo je mnogo ljudi, a među njima i proslavljeni režiser Emir Kusturica koji je javno priznao da je otkrio svoje pravoslavno poreklo i uzeo ime Nemanja.

Verovali ili ne jedan od Srba, koji je odbacio pravoslavlje i prihvatio islam, odnosno njegovi preci je i nekadašnji lider Bošnjaka Alija Izetbegović.

Da, dobor ste pročitali Izetbegovići su nekada bili Srbi, prezivali su se Živković, a poreklo vode sa današnjih prostora Ade Ciganlije, koju su u doba Karađorđa baš oni držali.

To da Alija Izetbegović, otac današnjeg lidera SDA Bakira ima srpsko poreklo tvrdio je i lider SPO Vuk Drašković u jednom od svojih intervjua.

NOVI UDAR NA DŽEP AKO LETUJETE U CRNOJ GORI: Turistima koji ovo budu radili, sledi PAPRENA NOVČANA KAZNA (INFO)

“Lider bosanskih muslimana i bivši predsednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović bio je poreklom Srbin, a njegova porodica bila je vlasnik Ade Ciganlije! To mi je lično priznao lider bosanskih muslimana”, rekao je Drašković.

Da je Alija srpskog porekla i on je sam naslućivao kada je izjavljivao da je “Srbin muhamedanske veroispovesti”, a kako smo imali priliku da se uverimo sam Izetbegović je potpisivao njegova dokumenta na kojima je pisalo da je Srbin.

Izetbegovići postaju tek kada su pobegli iz Srbije 1868. godine i uzeli su prezime od bega Izeta, a do tada su se prezivali Živković, tačnije na turskom Jahija.

PLJUSKOVI, GRAD I OLUJA! NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA: Evo kada će NEVREME da pogodi Srbiju

Ta porodica prema istorijskim arhivima živela je na imanju gde se danas nalazi Narodno pozorište i “Klub književnika”.

Još jedna povezanost Alije sa Srbijom je i ta da se porodica Izetbegović nakon bekstva iz Srbije preselila u Bosanski Šamac.

Baš u toj  kući rodio se 1952 .godine prvi demokratski premijer SR Jugoslavije Zoran Đinđić.

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs)