BOSNA SE CEPA NA TRI DELA? Milorad Dodik podržao Hrvate

Srpska

Foto: Beta Darko Vojinović

Hrvati u BiH bi vrlo brzo, nezadovoljni izborom Željka Komšića, mogli da zatraže svoj entitet. To bi definitivno pocepalo BiH, upozoravaju stručnjaci.

Bosni i Hercegovini preti cepanje na tri dela, odnosno stvaranje trećeg – hrvatskog entiteta! Hrvati, naime, smatraju da im je Željko Komšić nametnut za predstavnika u Predstavništvu BiH, te da oni oni time mnogo gube na svojim pravima.

Nakon Komšićevog izbora, Hrvati su čak organizovali i proteste, tvrdeći da je on izabran bošnjačkim glasovima, “čime je grubo prekršena njihova izborna volja”.

Opasna igra

A kap koja je prelila čašu bila je Komšićeva najava da će BiH tužiti Hrvatsku zbog Pelješkog mosta, zbog čega je reagovao i novoizabrani srpski predstavnik u Predsedništvu Milorad Dodik rekavši da on takvu tužbu neće podržati. Dodika je, takođe, razbesnela i Komšićeva izjava kojom je Srbiji poručio da je Kosovo nezavisna država. Zato mu je očitao bukvicu, poručivši mu da je malo prenaglio u svađama kako s Hrvatskom tako i sa Srbijom, što otežava mogućnost da novo Predsedništvo BiH profunkcioniše kao partner državama regiona.

Putin dolazi na Srpsku novu godinu, a sa njim i VRHUNSKE BORBENE LETELICE

– Komšić Hrvatskoj preti tužbom zbog Pelješkog mosta, a Srbiji da treba da prizna samoproglašeno Kosovo. Svakako da to umanjuje šansu za bilo kakav politički proces na regionalnom nivou – kazao je Dodik. On je rekao i da Komšić nije autentični predstavnik hrvatskih nacionalnih interesa u BiH, te da činjenica da hrvatske političke predstavnike izglasavaju Bošnjaci može biti opasna politička igra.

Opstanak doveden u pitanje

Analitičar Dževad Galijašević kaže da su Komšića na vlast sada doveli Bošnjaci, odnosno SDA, čime je opstanak BiH doveden u pitanje.

– O opstanku odlučuje dosadašnji hrvatski predstavnik u Predsedništvu Dragan Čović. Stvara se mogućnost da se napravi treći entitet i da se Bosna pocepa. Moguće je da će Hrvati izaći sa zahtevom za entitetom.

-To bi podelio Bosnu, Bošnjaci to ne bi prihvatili, podrazumevala bi se i promena Dejtona… Definitivno bi se onesposobile i institucije.

Foto: Rojters

Moguća potpuna blokada vlasti

Hrvatski mediji ocenjuju da bi Komšićev izbor za hrvatskog predstavnika u BiH mogao da dovede do potpune blokade tamošnje vlasti.

ĐUKANOVIĆ HAPSI IRINEJA U PONEDELJAK?! Srpski patrijarh ide u CG

Upozoravaju da to može dovesti čak i do ugrožavanja mira, te da bi u tom slučaju morao da reaguje i visoki predstavnik u BiH, te da je moguća čak i intervencija vojnih snaga.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs/K.B- B.K)