Bjelopoljci pošli u najdužu litiju dugu 50 KILOMETARA! (FOTO)

litije

Foto: Facebook/ Bjelopoljske Novosti

Širom Crne Gore danima se održavaju molebani i litije zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti koji predstavlja udar na Srpsku pravoslavnu crkvu u toj zemlji.

Jutros u 6:30 iz sela Bliškovo, krenula je litija ka crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju, gde će u 16:00 biti održan moleban i centralna litija do crkve svetog Nikole u Nikoljcu.

Meštani Bliškova i svi koji krenu sa njima od polazne tačke preći će put dugačak 50 kilometara, što će biti najduža od svih litija u Crnoj Gori, koje su počele kao vid protesta zbog donošenja zakona o slobodi veroispovesti u skupštini Crne Gore.

Molebani se u većini crnogorskih gradova održavaju svakog četvrtka i nedelje, a u litijama, koje se organizuju nakon molitve, učestvuje veliki broj građana.

Protesti protiv kontroverznog Zakona o veroispovesti nastavljaju se i narednih dana.

Crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti, koji je usvojen 27. decembra, predviđa da država postaje vlasnik svih verskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od verskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

     

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas.com)