Bivši nemački kancelar: Ili uvažite Putina i Rusiju ili vam sledi rat

smit
Bivši nemački kancelar Helmut Šmit (96) pozvao je Nemačku i Evropu da imaju više razumevanja za Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina.

U suprotnom, upozorio je Šmit, ukrajinski konflikt bi se čak mogao pretvoriti u rat.

„To, da bi iz konflikta oko Ukrajine mogao nastati čak i vrući rat, nije potpuno isključeno“, rekao je Šmit u intervjuu za nemački tabliod „Bild“.

On je ocenio da da su Putinove brige usmerene manje na Ukrajinu, Poljsku ili Litvaniju, a više na Kinu, Pakistan i bivše sovjetske republike i da je, u vezi sa tim, za Putina budućnost Ukrajine manje važna.

Putin je, prema Šmitovim rečima, ponovo pribavio Rusiji međunarodno poštovanje. „Putinova politika se nama ne mora svideti, ali je moramo razumeti iz istorije i ozbiljno shvatiti“, rekao je Šmit.

Šmit, peti po redu nemački kancelar i, sudeći prema anketama, najomiljeniji od svih bivših kancelara, pojavljuje se i dalje u javnosti, sa neizbežnom cigaretom, premda je pušenje u Nemačkoj skoro „proterano“.

On starački mudro, bez straha, kritikuje i Evropsku uniju i kancelara Angelu Merkel i Rusiju i govori o mnogim temama, poput „kapitalizma, kao ptice grabljivice“, američkog špijuniranja, ekonomske krize…

[adsenseyu4]

O Šmitu, koji je nedavno na univerzitetu u Atinu dobio počasni doktorat, 24. po redu, čime se uvrstio u rekordere po počasnom „dr“, njegove socijaldemokrate govore kao o velikom državniku i političaru i čestitoj ličnosti od integriteta sa snagom za donošenje odluka i analitičkim sposobnostima.

Ne samo njegove socijaldemokrate, koje danas vladaju Nemačkom sa demohrišćanima kancelarke Merkel, već i sami Nemci govore da je Šmit najznačajniji kancelar u posleratnoj istoriji države.

„Sigurnost, umesto poduhvata“ – mogao bi biti moto, zbog koga mu Nemci ukazuju poštovanje.

Šmit, kancelar od 1974. do 1982. godine, podelio je pre nekoliko godina šesto mesto sa zgodnim Bredom Pitom u jednoj anketi elitepartner.de, po kojoj svaka druga žena sanja o susretu s Džordžom Klunijem ili Barakom Obamom.

On je pre par dana u svojoj novoj knjizi pod radnim naslovom „Šta sam još hteo da kažem“ priznao, po prvi put javno, da je varao svoju pokojnu suprugu Loki, sa kojom je zajedno proveo u braku 68 godina.

„Imao sam vezu sa jednom drugom ženom“, napisao je Šmit, citira magazin „Štern“ delove njegove knjige, a mediji kažu da je ostalo u magli kada je to Šmit radio.

Šmit je danas, na pitanje tablioda „Bild“ o postojanju te žene starački mudro odgovorio.

„Na to mogu samo da kažem da bi svi oni koji postavljaju to pitanje trebalo prvo sebe da provere“, odgovorio je Šmit.

[adsenseyu1]

(Tanjug)

3 Comments on "Bivši nemački kancelar: Ili uvažite Putina i Rusiju ili vam sledi rat"

 1. Asim Viduka | 12. March 2015. at 20:58 |

  misec dana evo tjeram kera, ja za onog Švabu Schumachera; dok ja ginem ko pokojni Senna, sa komšijom mene vara žena.

  • A nije se za hadjiju udala nek se ganja,procice joj zivot dala il ne dala.

   • Raf Hethaler | 13. March 2015. at 01:37 |

    Šmit je radio 18 sati dnevno na stvaranju “nemačkog čuda” kako za vreme mandata kancelara tako pre i posle toga. Bio je to čovek do kraja predan radu a za mnoge i prava ikona nemačke kulture, poslovnosti i ekspeditivnosti. Sada, kao mator čovek, misli kako je ceo svoj život žrtvovao za Nemačku zaboravljajući pritom na sopstvene erotske potrebe – ako ih je uopšte i imao. Zato sada izmišlja nekakve švalerke jer mu kolege nabijaju komplekse na račun čednosti. I to je cela istina. Ko zna šta ćemo mi pričati kada i ako zađemo u njegove godine. Možda da smo se dva puta mesečno tajno sastajali s predsednicom jedne susedne države. Ko zna?

Comments are closed.