BESNI DIPLOMATSKI RAT IZMEĐU PUTINA I OBAME: Amerika uvela sankcije Rusiji (INFO)

dnevne

Foto: Dnevne.rs

Uprkos potpunom nedostatku dokaza koji bi podržali navode da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore, Bela kuća je najavila da će se ipak uvesti sankcije Rusiji.

Američki predsednik Barak Obama potpisao je uredbu o novim sankcijama protiv Rusije, saopštila je Bela kuća.

“>December 29, 2016

U dokumentu, koji je Obama potpisao u sredu uveče, rekao je da je preduzeo “značajne korake u borbi za nacionalnu bezbednost” zbog zlonamernih sajber-aktivnosti a “s obzirom na sve veću upotrebu takvih aktivnosti u ugrožavanju demokratskih procesa ili institucija. ”

[adsenseyu4]

Pet institucije su: Profesionalno udruženje dizajnera i obradu sistemskih podataka, autonomna nekomercijalna organizacije, Federalna služba bezbednosti, Glavna obaveštajna uprava (GRU), Specijalni tehnološki centar i Zorsekjuriti, ranije poznat kao Esaž Lab ili Tsor bezbednost.

 

Osobe koje su dospele na crnu listu su Vladimir Stepanovič Aleksejev, prvi zamenik šefa GRU; Aleksej Aleksejevič Belan; Jevgenij Mihajlovič Bogačev, Sergej Gizunov, zamenik šefa GRU, Igor Korobov, šef GRU i Igor Kostjukov, prvi zamenik šefa GRU.

[adsenseyu5]

SAD su takođe proterale 35 ruskih obaveštajnih agenata, dajući im 72 sata da napuste zemlju, kao odgovor na “uznemiravanje američkih diplomata u Moskvi”, objavio je Rojters pozivajući se na zvaničnike.

“Ove aktivnosti nisu zbir našeg odgovora na agresivne aktivnosti Rusije”, rekao je Obama, dodajući da SAD još uvek imaju veliki broj alata u svom arsenalu koje mogu da iskoriste “kada odaberemo vreme i mesto, a neki od njih neće biti objavljeni”.

Administracija će takođe obezbediti izveštaj Kongresu “o naporima Rusije da utiče na naše izbore, kao i zlonamerne sajber aktivnosti koje se odnose na naš izborni ciklus u prethodnim izborima”, rekao je Obama.

Novoizabrani predsednik Donald Tramp rekao je novinarima povodom izvešaja o predstojećem sankcija da “treba da nastavimo sa našim životima”.

“Mislim da su računari zakomplikovali živote u veoma velikoj meri”, rekao je Tramp.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor: RIA Novosti/RT)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]