BEOGRADU POSLATA PORUKA: Evo šta se Srbiji sprema zbog sukoba Amerike i Rusije (INFO)

Bajden

Poziv potpredsednika SAD Bajdena šefu srpske vlade da poseti SAD znači da iz prve ruke želi da čuje da je Srbiji i dalje cilj Evropa. Amerika želi da izoluje Rusiju i od nas će tražiti da ne pristanemo na energetski sporazum s Moskvom (Turski tok), smatra Branko Radun

BEOGRAD – Iznenadni poziv potpredsednika SAD Džozefa Bajdena premijeru Aleksandru Vučiću da poseti Vašington već u maju nije nimalo slučajan, ocenjuju analitičari, jer dolazi baš u trenutku kad je predsednik Srbije već potvrdio da putuje na vojnu paradu u Moskvu.

– Očigledno da od premijera Vučića iz prve želi da čuje da je Srbiji i dalje glavni spoljnopolitički cilj EU. Hoće da znaju šta Srbija hoće, a ne da dobijaju pomešane signale. Pred Srbijom je pakleni maj, kada će morati da rešava mnogo toga na međunarodnom planu jer se ponovo našla u interesnoj zoni velikih sila – saznaje Kurir u diplomatskim izvorima.

Odlazak na paradu

Politički analitičar Branko Radun smatra da će, bez obzira na teške izbore, američki pritisak biti usmeren pre svega na to da Srbija ne prihvati energetski sporazum s Rusijom.

[adsenseyu1]

– Naravno da Amerika i Zapad prate sve što ima veze s Rusijom i da Nikolićevo obrazloženje da ide samo na paradu ne pije vodu. U principu, SAD žele da izoluju Rusiju i u tom smislu od nas će tražiti da ne pristanemo na energetski sporazum s Moskvom i njen projekat Turski tok. Takođe, u blažem obliku će zahtevati i uvođenje sankcija Rusiji, na šta ne bismo smeli da pristanemo – kaže Radun.Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić, međutim, ne očekuje da će Vučić biti izložen Bajdenovom pritisku da Srbija napravi veći otklon od Rusije.

– Mislim da su se u međuvremenu promenile stvari kad je reč o američkoj spoljnoj politici, pogotovo otkako se poštuje primirje u Ukrajini. U tom kontekstu postoji razumevanje za evropske zemlje koje se opredeljuju za ekonomsku saradnju s Rusijom, što vidimo na primerima Češke i Grčke. Zato i ne očekuje da će tim povodom postojati takav pritisak na Srbiju. Jedino što će se zahtevati je da Srbija nastavi obećanim putem evropskih integracija – zaključuje Kesić.

S druge strane, ruski vojni analitičar Viktor Baranec potvrđuje tezu da, ne samo u Srbiji već i u Evropi, ima političara koji ne žele da žive po diktatu Vašingtona.

Putin i dalje omiljen

Ovakva nedorečena pozicija Srbije nije promakla ni zapadnim medijima, pa tako nemački list Velt konstatuje da srpska vlada želi da zemlja stupi u EU, ali da raspoloženje Srba varira. Nemački list podseća da je premijer Vučić više puta ponovio da njegova zemlja do 2020. želi da postane članica Unije, ali otkriva i drugu stranu medalje:

„Prema anketama, još samo 44 odsto građana Srbije je za pristupanje EU, a najomiljeniji političar je Vladimir Putin, tako da premijer Vučić ne vuče previše u pravcu Unije. Mnogi ljudi ovde (u Srbiji, prim. aut.) veruju da im je, pre svega, Rusija pomogla u nesreći, da novac i sirovine iz Moskve teku ka Beogradu, da taj stari, veliki brat stoji na njihovoj strani u slučaju da konflikt s Kosovom ponovo postane ozbiljan“, piše Velt.Ivica Dačić je izjavio da bi EU trebalo jasno da kaže šta hoće od Srbije i da bi u tom kontekstu trebalo tumačiti njegovu izjavu da i kad bi Srbija priznala Kosovo, ne bi bila u EU jer bi bilo novih uslova.- EU ni sama još nije sigurna ni šta će sa sobom, ni šta bi s nama – rekao je šef srpske diplomatije za Danas.

Jadranka Joksimović

SAD NAJVAŽNIJI FAKTOR

SAD su jedan od najvažnijih faktora u međunarodnim odnosima i svaka prilika za razmenu mišljenja doprinosi boljem razumevanju. Srbija je jasno opredeljena za EU. Ne očekujem pritiske, već priliku za otvoren razgovor.

Aleksandar Senić, SDS

REŠENJE STARIH SLUČAJEVA

Vašington na prvom mestu od Srbije očekuje rešenje slučaja braće Bitići i otkrivanje nalogodovaca za paljenje Ambasade SAD u Beogradu 2008. Naravno da ih interesuju i naši stavovi o Rusiji.

Milorad Drecun, SNS

JASNA POZICIJA

Očekujem razumevanje administracije SAD za sadašnju poziciju Srbije, uz eventualno iznošenje i nekih drugih stavova. Dobro je što će premijer Vučić imati priliku da kaže kakva je pozicija Srbije na najvišem nivou.

[adsenseyu1]

(Kurir)

1 Comment on "BEOGRADU POSLATA PORUKA: Evo šta se Srbiji sprema zbog sukoba Amerike i Rusije (INFO)"

  1. radomir stanivukovic | 15. априла 2015. at 07:40 |

    Sa njima treba razgovarati na ravnoj osnovi ili nikako ali tek posto plate svoj deo stete nanesene bivsoj SRJ ! Normalno samo za nas deo a onda videti dokle ici u smislu da se mozemo dogovoriti jer sasvim normalno je da se ne mozemo dogovoriti oko svega ! Tamo ici i samo klimati glavom kao sto ocekuju ti pametnjakovici nadmeni mislim da im sa G Vucicem nece proci ! Sa G Nikolicem im ne prolazi a i oni su toga svesni ! Ja sam siguran da po pitanju Rusije nema sta da se menja a da je ta kobajagi drzava na izdisaju to i pticice znaju ali oni od svoje nadmenosti nikako da to shvate ! Rusi su nasa braca a ne da sa njima imamo diplomatske odnose kakve forsiraju te siledzije i konjokradice ! Za sada ja licno priznajem unapred samostalnost i drzavnost bivse Americke drzave Teksas ! Voljno !

Comments are closed.