BARAK OBAMA RAZBESNEO RUSIJU Moskva: Poslednji vaš potez smatramo kao NEPRIJATELJSKI ČIN

SASTANAK

Foto: Rojters

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da odluku odlazećeg predsednika SAD Baraka Obame o smanjenju restrikcija za naoružavanje pobunjenika u Siriji doživljava “neprijateljskim činom”.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije ovakvu odluku smatraju ugrožavanjem ratnih aviona i vojnog osoblja Rusije, prenose RIA novosti.

[adsenseyu4]

Ruska međunarodna novinska agencija (RIA) citirala je Ministarstvo pri čemu tvrdi kako je administracija Baraka Obame pred kraj njegovog mandata pokušala da zakomplikuje situaciju u svetu pre nego što na njegovo mesto u januaru dođe Donald Tramp.

Barak Obama je ukinuo određena ograničenja na naoružavanje pobunjenika u Siriji ovog meseca, što su vlasti u Kremlju odmah nazvale “jako opasnim”

Američka Vlada dugo je insistirala da opoziciju koja se bori protiv predsednika Sirije Bašara al-Asada predstavi kao “umerenjake”, odakle je proistekao i naziv “umereni pobunjenici”.

Međutim, nakon što su se pojavile informacije, dokumentovane fotografijama i video-snimcima, da u redovima pobunjenika nema baš mnogo umerenih ljudi, već mahom pripadnika Al-Nusra fronta, Pentagon je prestao sa finansiranjem.

Ipak, Obamina odluka odškrinula je vrata za novu pomoć pobunjenicima, koji su nedavno, nakon skoro 5 godina opsade, u potpunosti proterani iz Alepa, drugog najvećeg sirijskog grada.

Lavrov: Rusija, Turska i Iran pomogle spasavanju života u Alepu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da će ova zemlja bliže sarađivati sa Turskom i Iranom oko situacije u Siriji.

[adsenseyu1]

Premas Lavrovu, saradnje ove tri zemlje pomogla je u spasavanju života pomaganjem u evakuaciji istočnog Alepa.

– Mi ćemo dalje graditi saradnju s Ankarom, Teheranom i drugima a u regionu oko sirijskog pitanja – rekao je Lavrov.

(Dnevne.rs /Izvor:Vladimir Filipović,Blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]