Astronomi zatečeni: Otkrili smo pravu ZVEZDU SMRTI (VIDEO)

planeta
Beli patuljak u sazvežđu Devica je “zvezda smrti” dostojna “Ratova zvezda”.

Astronomi su u sredu saopštili da su otkrili stenoviti objekat koji se raspao u spirali smrti oko udaljene zvezde. Oni su do tog otkrića došli pomoću svemirskog teleskopa “Kepler”, koji traga za egzoplanetama, nakon čega su posmatranje nastavili sa tla.

[adsenseyu5]

“Ovo je nešto što čovek još nije video. Posmatramo razaranje Sunčevog sistema”, izjavio je Endru Vanderburg iz Centra za Astrofiziku “Harvard Smitsonijan” u Kembridžu (Masačusets).

Scena iz “Zvezdanih ratova”

Informacije ukazuju na objekat u orbiti udaljen od belog patuljka 837.000 kilometara, što otprilike odgovara udaljenosti od Zemlje do Meseca i nazad. Vanderburg i njegov tim su otkrili i nekoliko delova materijala koji kruži.

Naučnici veruju da je objekat zapravo bila planeta čija je orbita postala nestabilna. Kada se previše približe belom patuljku, planete se raspadaju se pod snažnim uticajem sile teže. Delovi planete su već isparili pod uticajem belog patuljka, koji je udaljen 570 svetlosnih godina od Zemlje.

[adsenseyu1]

Zvezda smrti iz filmskog serijala “Ratovi zvezda” bila je svemirska stanica sa vatrenom moći dovoljnom da uništi čitavu planetu.

(telegraph.co.uk)