“ARMATA”: Evo kako izgleda ponos rusije (VIDEO)

tenk

Fabrika “Uralvagonzavod” završila je posle pet godina proizvodnju prve serije tenkova i teških transportera “armata”, prenosi “Sputnjik”. 

Na listi “potrepština” ruske vojske za 2015. godinu jedna od glavnih stavki su upravo ova vozila, prenosi Raša tudej pisanja ruskih medija.

Dvadeset tenkova navodno je već gotovo i dostavljeno za program obuke vojnika.

Tačne karakteristike i izgled tenka biće viđeni na paradi povodom Dana pobede, na Crvenom trgu, 9. maja, a priliku da se bolje pogleda ovo borbeno vozilo javnost će imati na izložbi oružja i vojne opreme (“Russina Expo Arms”), od 9. do 12 septembra.

[adsenseyu5]

“Armata” je, prema pisanju medija, kombinacija svih najznačajnijih inovacija u dizajnu i izgradnji borbenih vozila u poslednjoj deceniji.

Glavna platforma tenka poseduje bespilotnu, daljinski kontrolisanu kupolu, naoružanu topom kalibra 125 milimetara. Njegova energija biće veća od dosadašnjih najboljih svetskih topova.

Njegovo 125-milimetarsko oružje ima 15 do 20 odsto bolju preciznost, a njegova ugaona disperzija izbacivanja vatre je poboljšana 1,7 puta, a kako mediji navode, tenk može da poseduje i top od 152 milimetara, najmoćniji ikada montiran na borbeno vozilo.

Na kupoli će se nalaziti i top potkalibra 30 milimetara koji će služiti za razne mete, kao što su niskoleteći avioni i helikopteri. Glavno oružje – teški mitraljez biće u stanju da spreči dolazne projektile, tačnije da neutrališe granate koje se približavaju brzinom i od 3.000 metara u sekundi.

“Armata” se smatra i jednim od najbezbednijih tenkova na svetu. Posada će se nalaziti u višeslojnoj oklopnoj kapsuli, odvojenoj od kontejnera sa municijom, a pošto je u potpunosti kompjuterizovan potrebna su samo dva vojnika da njime upravljaju.

[adsenseyu4]

Tenk bi trebalo da ima potpuno mehanizovano električno pokretanje dizel-motorom od 1.200 konjskih snaga. RT navodi i da “armata” ima potencijal da se razvije u potpuno robotizovano vozilo.

Ruskoj vojsci, prema prvim procenama, potrebno je oko 2.300 ovakvih tenkova.

VIDEO > Evo kako izgleda “Armata”:

(Blic)

1 Comment on "“ARMATA”: Evo kako izgleda ponos rusije (VIDEO)"

  1. Misterica | 23. April 2015. at 22:57 |

    Tenk tako u stvarnosti ne izgleda, zato sam malo razocaran, jednostavno kupola uopste nije takva…

Comments are closed.