AMERIKANCI UZVRATILI RUSIMA: Da li je ovo najmoćniji ratni brod na svetu?! (VIDEO)

nevidljivi

Foto: Wikimedia Commons/U.S. Navy photo, Tanjug/AP

Kapetan će uz pomoć prenosivih radnih stanica moći da upravlja brodom sa bilo kod mesta. Brodom, koji poseduje futuristički top koji pomoću elektromagnetnih šina ispaljuje projektile brzinom od 8.000 kilometara na čas!

Nevidljivi razarač američke ratne mornarice pod nazivom “Zumwalt DDG-1000″ koji je porinut prošle godine, kada je i kršten po čuvenom admiralu Elmu Zumvaltu (zapravo, čitava ova klasa razarača se zove Zumvalt), je ratni brod koji se može nazvati “švajcarskim nožem” u svojoj kategoriji pošto će se koristiti za sve živo što možete da zamislite. Jedino ne može da leti, mada nije daleko ni od toga.

Na njemu, svim glavnim inžinjerskim i sistemima naoružanjamože da se upravlja sa bilo kog dela broda, uz pomoć prenosivih radnih stanica. Inače, njegov zapovednik je kapetan Džejms Kirk, a obožavatelji Zvezdanih staza će znati zašto to spominjemo.

Sve je automatizovano, od sistema za skladištenje do sistema za punjenje oružja. Zbog toga postoji posada od samo 158 ljudi, što je dvostruko manje od drugih brodova slične veličine.

Njegovo naoružanje, što je uostalom i najbitnija stvar za jedan ratni brod, poslednja je reč tehnike. Šta više, moglo bi se reći da je u pitanju buduća reč tehnike pošto je pri kraju testiranjefuturističkog montažnog topa koji ispaljuje projektile brzinom od 8.000 km/h (OK!!!) uz pomoć elektromagnetnih šina, a imaće i laserski top koji će se koristiti za uništavanje bespilotnih letelica. Na njemu će se nalaziti i četiri do pet helikoptera, u zavisnosti od klase koja se izabere.

Mnoga od njegovih svojstava prvobitno su razvijena u sklopu programa DD21 (“razarač 21. veka”), nakon čega se krenulo sa razvojem programa DDG-1000. Najbolju ponudu na raspisanom tenderu dalo je preduzeće “General Dynamics” koje je 2008. godine počelo sa gradnjom. U toku ove godine završiće se sva testiranja i naredne godine će brod biti u potpunosti operativan.

Inače, admiral Elmo Rasel Zumvalt je bio najmlađi zapovednik američke ratne mornarice u istorijikoji je odigrao jednu od bitnijih uloga u istoriji njihove vojske tokom Vijetnamskog rata s obzirom da je reformisao kadrovsku politiku ne bi li unapredio život na plovilima i smanjio rasne tenzije.

[adsenseyu1]

(Telegraf)

3 Comments on "AMERIKANCI UZVRATILI RUSIMA: Da li je ovo najmoćniji ratni brod na svetu?! (VIDEO)"

  1. дјордје | 24. априла 2015. at 20:02 |

    Ако је истина да су направили такав топ тзв ”шински топ” са брзином зрна 6000 до 7000 км/х то је на основу Теслиних експериманата.

  2. vjerovatno ce proci kao i ostali nevidljivi,,,hahaha

  3. glupost… mnogo gledaju filmove ovi ameri…

Comments are closed.