AMERIKA U NEVERICI: Francuska traži vojnu pomoć od Rusije, a ne od NATO-a (INFO)

PREDSEDNICI

Ilustracija foto: FonetAP

Posle terorističkih napada u Parizu predsednik Francuske Fransoa Oland je izjavio da je protiv njegove zemlje izvršen „ratni čin“, ali se nije pozvao na peti član kodeksa NATO-a i nije tražio pomoć Alijanse, piše „Fiskal tajms“.

Prema petom članu kodeksa NATO-a, napad na jednu od zemalja Alijanse u Evropi ili Severnoj Americi posmatraće se kao napad na celu Alijansu i svaka od zemalja NATO-a će pružiti pomoć napadnutoj zemlji, uključujući i vojnu.

Umesto da se pozove na ovaj član, Oland se obratio za pomoć Evropskoj uniji, pozvavši se na član 42.7 Lisabonskog sporazuma koji podrazumeva solidarnost zemalja EU u slučaju napada na jednu od njih.

Neki analitičari, piše list, smatraju da francuski predsednik namerno ne želi da se obrati NATO-u, a za to postoje tri moguća razloga.

[adsenseyu5]

Jedan od njih je to što Francuska, koja je obećala da će dati odlučan i dugotrajan otpor Islamskoj državi, pokušava da se približi Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu. List podseća da je Rusija ranije bombardovala pozicije boraca u Raki, podržavajući tako francusku avijaciju.

Ako Oland ceni rusku pomoć, on će, verovatno, dva puta razmisliti pre nego što pokuša da uvuče NATO u sukob s Islamskom državom, navodi „Fiskal tajms“.

Pretpostavku o drugom razlogu izneo je profesor Džulijan Ku s američkog Univerziteta Hofstra. SAD i Francuska odavno koriste vojnu silu protiv ID u Siriji i zbog toga je, s njegove tačke gledišta, besmisleno pribegavati petom članu povelje NATO-a.

Treći razlog jeste to što SAD mogu jednostavno da ne podrže novu moguću rezoluciju NATO-a o Siriji, mada je, prema mišljenju „Fiskal tajmsa“, to malo verovatno. Vašington će najverovatnije jednostavno odvratiti Francusku od traženja pomoći na osnovu petog člana, kako se sukob u Siriji ne bi tumačio kao masovan rat protiv ID.

List navodi reči analitičara Entonija Kordesmana koji je izjavio da SAD moraju da budu „veoma oprezne“ u onome što se tiče „formalne objave rata“. Reč je i o tumačenju ID kao neprijatelja. Ekspert smatra da SAD pokušavaju da izbegnu „potencijalni pravni košmar“.

Drugi mediji takođe su skrenuli pažnju na odsustvo želje Olanda da se obrati NATO-u. Britanski list „Telegraf“ nazvao je njegovu odluku „ozbiljnim udaljavanjem“ od Alijanse. Novinar američkog kanala Si-En-Bi-Es pretpostavlja da NATO neće pomagati Francuskoj jer će prisustvo Alijanse u Siriji doneti „više štete nego koristi“.

[adsenseyu1]

(sputniknews.com)