”AMERIKA OBJAVILA RAT”: Kim Džong Unu uveli sankcije, usledila burna reakcija! (INFO)

predsednici

Foto: AP/Tanjug

Ovaj potez SAD predstavlja “najgori neprijateljski čin u istoriji” i ”otvorenu objavu rata” protiv Severne Koreje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Pjongjangu, prenosi AFP, pozivajući se na zvaničnu severnokorejsku agenciju CNA

Severna Koreja saopštila je danas da su američke sankcije uvedene protiv severnokorejskog lideraKim DŽong Una “ravne objavi rata” i najavila “snažne mere odmazde.”

Ovaj potez SAD predstavlja “najgori neprijateljski čin u istoriji” i ”otvorenu objavu rata” protiv Severne Koreje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Pjongjangu, prenosi AFP, pozivajući se na zvaničnu severnokorejsku agenciju CNA.

SAD su u sredu stavile Kima na spisak osoba protiv kojih se uvode sankcije navevši da je on direktno odgovoran za ozbiljna kršenja ljudskih prava.

[adsenseyu1]

U prvoj reakciji na sankcije Pjongjang je pozvao Vašington da ih odmah povuče upozorivši da će Severna Koreja u protivnom prekinuti sve diplomatske kanale komunikacije.

SAD su se usudile da izazovu naš najviši autoritet, počinivši najgori neprijateljski čin u istoriji koji nadilazi sukob oko takozvanih pitanja ljudskih prava – navodi Pjongjang u saopštenju uz napomenu da će od sada sva pitanja sa SAD biti tretirana u skldu sa ”ratnim zakonima”.

Foto: AP/Tanjug

SAD su juče uvele sankcije protiv najviših severnokorejskih funkcionera uključujući lidera Kim Džong Una za, kako je saopšteno, “zloglasno kršenje ljudskih prava”.

Meta sankcija su imovina i druga sredstva pod jurisdikcijom SAD a pored Kim DŽong Una pogođeno je još 10 pojedinaca i pet pravnih lica, saopštilo je američko Ministarstvo finansija, preneo je Rojters.

Pod vladavinom Kim DŽon Una, Severna Koreja nastavlja da izlaže milione sopstvenih građana nepodnošljivoj surovosti i patnjama, uključujući ubistva bez suđenja, prinudni rad i torturu – navodi Vašington u saopštenju.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs / Tanjug)