AMERIKA NAJAVLJUJE VELIKI POVRATAK NA BALKAN: Rusija i Kina žele da slome Zapad, Vašington polako jača uticaj u Srbiji

NATO

Foto: Wikipedia/Captain Blood

Sjedinjene Države povećavaju angažman na Zapadnom Balkanu, poručio je pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel na pretresu u Senatu o američkoj politici u Evropi.

– Kroz aktivnu američku diplomatiju i blisku saradnju sa Evropskom unijom, podržali smo vizionarske lidere (grčkog) premijera Ciprasa i (makedonskog) premijera Zaeva u postizanju istorijskog uspeha u sporu dve zemlje oko imena. Intentizivirali smo komunikaciju sa Srbijom i Kosovom. Promovišemo i reforme u Bosni i Hercegovini – rekao je u obraćanju članovima Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, Spoljnopolitičkog odbora Senata.

Mičel je rekao da je zabrinut zbog trenutnih protesta u Grčkoj i Makedoniji i potencijalnog ruskog mešanja posle rešavanja decenijskog spora oko imena između dve zemlje, prenosi Glas Amerike.

HAŠIM TAČI: „Simbol orla ne ubija ljude“

– Zabrinut sam zbog protesta i potencijalnog ruskog mešanja. To smo videli u Crnoj Gori, ruski predstavnici su davali preteće izajave i mislim da u Makedoniji ima šanse da Rusi pokušaju da se umešaju. Radimo na jačanju makedonskih institucija, imamo odličnu bezbednosnu saradnju. Uz to, poznate su nam i ruske metode. Očekujemo da se formalne procedure u Grčkoj i Makedoniji završe i da NATO uputi poziv za članstvo Severnoj Makedoniji na samitu u julu – rekao je Mičel.

sastanak

Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

On je izrazio nadu da će EU otvoriti pregovore o članstvu, mada je to, dodao je, sad manje verovatno nego sa NATO.

– U dnevnom smo kontaktu sa EU, posebno Francuskom koja ima određene rezerve, ali sam ja optimista i očekujem da će to uticati na ceo region – rekao je Mičel.

Američki diplomata istakao je i da Vašington utvrđuje dugoročnu strategiju za snaženje američkog prisustva u istočnom Mediteranu.

– Radimo na tome da Grčka bude oslonac stabilnosti u Mediteranu i Zapadnom Balkanu – rekao je Mičel.

Takođe je ocenio da je Evropa danas ponovo “pozornica” ozbiljnih strateških nadmetanja i da se suočava sa pritiscima na više frontova – strateškim kampanjama Rusije i Kine, rekordnim talasima migranata, iranskim ambicijama u istočnom Mediteranu i krizom poverenja u evropske institucije.

NEVEROVATAN OBRT U ISTRAZI SMRTI KRAGUJEVČANKE KOJA SE PREDOZIRALA: Brat devojčice na poternici zbog droge! (FOTO)

– I Rusija i Kina žele da slome Zapad, Rusija želi da ga podeli, a Kina da ga potisne. Naročito su agresivni u centralnoj i istočnoj Evropi. Naš prvi prioritet je da suzbijemo rusku agresiju – rekao je Mičel i dodao da je “u proteklim godinama, revanšistički Kremlj pokušao da nasilno prekroji granice, zastrašivao i napadao susede, pokrenuo kampanju širenja dezinformacija i sajber kampanju protiv zapada i gomilao vojne snage na zapadnim granicama”, prenosi Glas Amerike.

– Želimo bolje odnose sa Rusijom. Međutim, to može da se dogodi samo ako Rusija zaustavi svoje agresivno ponašanje. Nećemo ugrožavati naše principe ili saveznike – naglasio je Ves Mičel.

On je govorio i o predstojećoj poseti Trampovog savetnika za bezbednost Džona Boltona Moskvi, gde bi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom trebalo da razgovara o potencijalnom susretu sa Trampom.

UTAKMICE SE NAMEŠTAJU KAO NIKADA DO SADA: Fudbalske legende tvrde da sudije preko VAR-a dobijaju instrukcije sa vrha

Mičel smatra da to nije loša poruka evropskim saveznicama.

– Evropske zemlje traže od SAD da ne budu toliko neprijateljski nastrojene prema Rusiji. I one smatraju da traba uspostaviti balans u oblastima u kojima postoji zajednički interes. Naše poruke su jasne: da Rusija mora da promeni pristup u Siriji, Ukrajini i da se ne meša u naše izbore – zaključio je Mičel.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)