AMERIKA I KINA NA IVICI ORUŽANOG SUKOBA: Tramp poslao flotu bojnih brodova u Kinesko more

brod

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Američki predsednik Donald Tramp provocira rat s Kinom. On je ignorisao niz upozorenja Pekinga i u Južno kinesko more, koje Kina smatra svojim vodama, poslao američku pomorsku borbenu grupu. Kineski predsednik Si Đinping to smatra atakom na svoju zemlju.

Drske pretnje

Nosač „USS Karl Vinson“ klase „nimic“ uplovio je u subotu zajedno sa razaračem sa navođenim raketama „USS Vejn E. Mejer“ i pratećim plovilima u Južno kinesko more. U pitanju su brodovi iz treće flote američke mornarice, koja je zadužena za istočni i severni Pacifik od kraja Drugog svetskog rata. Međutim, ovoga puta borbena grupa SAD poslata je u zapadni Pacifik, i to prvi put od 2012.

– Naša borbena grupa se nalazi u rutinskoj operaciji patroliranja – saopštila je američka mornarica.

Da stvar bude još ozbiljnija, komandant borbene grupe Džejms Kilbi veoma drsko je zapretio Kini.

[adsenseyu4]

– Trening koji smo nedavno imali na Havajima i Gvamu je završen. On je pospešio efektivnost i spremnost naše mornaričke borbene grupe. Jedva čekamo da demonstriramo svoje sposobnosti – rekao je Kilbi.

Slanje borbene grupe u sporne vode usledilo je nakon niza kineskih upozorenja Vašingtonu da to ne radi. Poslednje upozorenje izdalo je ministarstvo spoljnih poslova Kine u sredu.

– Kina ima nesporni suverenitet nad Južnim kineskim morem. Poštujemo slobodu navigacije i preleta u tim vodama, prema međunarodnim zakonima. Međutim, čvrsto ćemo se suprotstaviti pokušajima negiranja kineskog suvereniteta u ime bezbednosti i slobode navigacije – naveo je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Kineski list „Global tajms“, glasilo Komunističke partije i predsednika Si Đinpinga, ocenio je da SAD svojim prisustvom u Južnom kineskom moru daju povoda ratnom sukobu.

– Slanjem „Karla Vinsona“ u Južno kinesko more, SAD očigledno žele da provociraju i naprave razdor između Kine i njenih suseda. To bi moglo da pokrene trvenja, čak i vojni sukob između Kine i SAD – istakao je „Global tajms“.

Taj list je podsetio da je poslednjih nekoliko godina američka administracija pod predsednikom Barakom Obamom ograničila operacije svoje mornarice u spornim vodama i nije plovila Južnim kineskim morem od 2012. do 2015. kako bi izbegla nepotrebne sukobe.

– Obamina zabrana je donekle sprečavala sukobe. Po pitanju toga Tramp bi trebalo da nešto nauči od svog prethodnika – poručile su kineske vlasti Vašingtonu.

Hoće kinesku naftu

Prema navodima zvaničnog Pekinga, Južno kinesko more krije ogromnu količinu prirodnih resursa, zbog čega SAD žele kontrolu nad tim vodama.

– Ono se nalazi i na veoma važnoj poziciji Novog puta svile. Zbog te svoje važnosti Trampova administracija će sigurno pokušati da istisne Kinu i maksimalizuje svoje interese u tom delu, što nećemo dozvoliti – istakao je „Global tajms“.

Inače, slanje borbene grupe u kineske vode samo je jedna u nizu Trampovih provokacija zvaničnog Pekinga. On je tokom predizborne kampanje pretio ekonomskim ratom Kini. Tu zemlju je nazivao najvećim neprijateljem SAD, manipulatorom nacionalnom valutom i pretio da će uvesti ogroman porez na uvoz kineske robe u Ameriku. Posle izborne pobede podržao je otcepljenje Tajvana od Kine, što je izazvalo neverovatan gnev Pekinga.

[adsenseyu1]

Ogromne zalihe nafte

– u Južnom kineskom moru nalazi se oko 250 ostrva i sprudova, od kojih su mnogi ispod vode u vreme plime

– problematična su dva arhipelaga Spretli i Paracel, oko kojih Kina gradi veštačka ostrva

– Kina, kojoj taj region pripada prema poslednjim kartama iz 1948, u sporu je sa pet zemalja – Vijetnamom, Brunejima, Malezijom, Tajvanom i Filipinima

– procenjuje se da Južno kinesko more krije čak oko 125 milijardi barela nafte i oko 500 biliona kubnih metara gasa

– jedan je od najprometnijih pomorskih puteva i strateški prolaz za bogate zemlje severoistočne Azije do Indijskog okeana

– SAD Južno kinesko more i vazdušni prostor nad njim smatraju međunarodnim koridorom, pa shodno tome tvrde da imaju pravo da izvode izviđačke letove i tuda nesmetano plove.

(Dnevne.rs/Intermagazin.rs/Izvor:Informer)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]