Amerika gura tzv. Kosovo u NAJVAŽNIJU SVETSKU ORGANIZACIJU: Srbija ima KECA U RUKAVU zbog kog će to biti NEMOGUĆE

Albanci

Foto: Tanjug/AP

Amerika je pokrenula akciju kako bi obezbedila stolicu u Ujedinjenim nacijama za tzv. Kosovo. Prijem u najvažniju svetsku organizaciju, za Vašington predstavlja konačan cilj pregovora između Beograda i Prištine.

Da je tako potvrđuje i izjava američkog zvaničnika Metjua Palmera, koji je kazao da je cilj SAD stolica u UN za tzv. Kosovo, kao i da je reč o komplikovanom procesu za koji je potrebno dosta vremena. Palmerova izjava praktično je početak “raspakivanja” američkog “paketa za Kosovo”.

Taj plan uključuje zahtev da Beograd omogući članstvo Prištine u svim međunarodnim organizacijama, a da zauzvrat dobije otvorena vrata za EU i ekonomsku i političku pomoć SAD u međunarodnoj areni. U “paketu” je i formiranje Zajednice srpskih opština koja bi imala široka izvršna ovlašćenja i bila tesno institucionalno povezana sa potpredsednikom vlade u Prištini (koji bi bio predstavnik srpske manjine).

I potpredsednik vlade u Prištini Enver Hodžaj u utorak je rekao da “pravno obavezujući sporazum koji traži EU, “nije ništa drugo nego članstvo Kosova u UN”.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Rešenje neće biti bezbolno za Srbe

Američki plan o stolici za Kosovo na Ist Riveru, međutim, praktično je nemoguće sprovesti bez saglasnosti Rusije, koja ostaje na poziciji da će u odnosu prema Prištini slediti stavove Srbije. Razlog je to što je za prijem u punopravno članstvo neophodna saglasnost Saveta bezbednosti:

– Protivljenje Rusije u SB za Prištinu sada predstavlja nepremostivu prepreku – objašnjava bivši ambasador Srbije u UN Pavle Jevremović.

Foto: Tanjug/AP

On smatra da bi Priština lakše mogla da dođe do eventualnog statusa posmatrača u UN, ali veruje da to neće biti njihov cilj.

– Pitanje je koliko je to za njih oportuno. Teško je iz statusa posmatrača preći u punopravno članstvo. Do sada je to bio slučaj samo sa Švajcarskom, koja, po sopstvenoj želji, u početku nije bila punopravni član. Naravno, sve je to pitanje politike i dogovora, tako ni takav scenario nije nemoguć – zaključuje Jevremović.

(Dnevne.rs/Izvor: Novosti)